Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Saturday, 25 January 2014

Terung bercili dgn kacang panjang

 Assalamualaikum......
Lama tak update pasal masak2,sejak mabuk2 nie asyik nak baring je kalau boleh.....
tapi x boleh selalu baring ,masak tetap kena masak walaupun yg simple2 .......
dan masak pun bila tekak nak makan,kalau x membazir je masak.....
Ntah dari mana datangnya terung comel2 nie,tetiba je ada kat dalam peti sejuk,maybe adik bawak kot@kawannya bagi ke......Sejak mabuk2,ikutkan mmg x de selera nak makan,tapi paksa jugaklah,kalau tidak perut masuk angin nanti,terus jadi pening.......tekak mabuk nie,kalau boleh nak makan yg pedas2....so masaklah terung cili bersama kacang panjang......siap jer masak,cepat2 makan,tak tunggu dah org lain.....


 Bahan-bahan:-
Terung
Kacang panjang
4 @5 batang lada merah
2 @3 biji cili hijau
1 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
sedikit belacan
Ikan bilis
Garam & perasa secukupnya

Cara-caranya:-

  1. Blender semua bhn kecuali ikan bilis.
  2. Gorengkan ikan bilis hingga sedikit garing,masukkan bhn blender,biarkan hingga naik bau.
  3. Masukkan terung,kacau sebati ,biarkan sebentar biar empuk sedikit.
  4. Masukkan garam dan bhn perasa.
  5. Agak2 terung dah empuk ,masukkan kacang panjang,kacau rata dan angkat.

1 comment:

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....