breakfast untuk pagi hingga ke tghhari ini,mula2 goreng 1 bungkus aje,bila anak2 balik sekolah diorg request nak makan kuey tiaw lagi.......nak x nk kena jugaklah masakkan,walaupun dlm masa yg sama kena msk utk lunch jugak.......huhuhu....kalau mskkan utk anak2 x yah banyak2 letak isi dlmnya,cuma is ayam@fishball aje dan telur....tapi kali nie dapat beli kueytiaw yg potongannya yg kecil2,dh lama cari yg cam nie,selalunya kalau yg ada kt kedai tu lebar2....bila msk dia kembang,x sedap......
Nak wt camner,ni aje yg diorg boleh mkn banyak,kalau nasi,nak abis 1 pinggan pun payah.....goreng dgn cara yg ringkas aje...
Bahan-bahan:-
Kuey Tiaw
Isi ayam@fishball
Cili giling
Sos cili
sedikit belacan
Kiub pati ayam
Minyak secukupnya
Kicap manis@pekat
Bwg putih -ketuk aje
Telur
Taugeh & daun kucai
Bhn lain:
Kicap cair +potongkan cili hijau
Perahan jus limau
Caranya:-
Basuh sat kueytiaw tu,tp jg lama2.Panaskan minyak,masukkan isi ayam,goreng sat,masukkan bwg putih dan cili giling,biarkan jap hingga naik bau.
Masukkan telur,kacau bg hancur,masukkan sos cili,kicap pekat,masukkan kueytiaw,kacau mesra.
Masukkan kiub pati ayam & sedikit belacan hancur.Kacau rata.Last sekali baru masukkan taugeh.
Kacau sebati dgn api sederhana,perasakan garamnya.Bila dh ok boleh tutup api.
Hidangkan dgn kicap +cili dan perahan sikit jus limau nipis.Mmg menambat selera bila ada rasa masam2 gitu.
Assalamualaikum..aduh mmg peberet saya ni....
ReplyDeletesamalah fav kita jugak,time nk mkn tu siap perahkan limau...
Delete