Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Tuesday, 30 July 2013

Ayam panggang utk nasi ayam

  Ayam panggang blackpepper... 


 Hari ahad lepas,gi Tesco Kajang,niatnya nk cari baju2 raya....dah puas pusing satu Tesco yg dpt hanyalah 2 helai baju ,tupun utk anak2 jer....mak dan ayahnya x beli pun baju,sudahnya beli je ayam panggang Tesco nie,murah je.....kami beli 2 ekor,seekor ayam panggang percik  RM9.99 dan seekor lg ayam panggang black pepper RM8.99.Dah ada 2 ekor ayam panggang nie,balik rumah tinggal masak nasi ayam,kuah sup,sambal .....

Saya potong2 2 ekor ayam tu,masukkan dlm pinggan besar,taburkan timun jepun,daun bawang dan daun sup....last sekali saya tuangkan sikit kicap cair,kicap manis dan kicap bijan.....wow!! sedap....dh  rasa macam makan  kat kedai nasi ayam yunan.....wallawala...sedapnyer!!!!nyummy....

Ayam panggang Percik..

Nasi ayam kami simple aje,cik abg saya x suka rempah 3 sekawan tu,so buat yg simple aje..

Bahan nasi:-
4 cawan beras
air sekukupnya
1 kuib pati ayam knorr
Marjerin
Sedikit minyak masak
sedikit garam
Bhn tumis:-Halia dan bwg putih(diblender)
Caranya:-
  1. Panaskan periuk,masukkan marjerin dan 1 sb minyak msk.
  2. Tumiskan bhn blender hingga naik baunya,masukkan beras,kuib pati ayam dan air secukupnya.Kacau sebati dan masukkan sedikit garam.Pindahkan periuk nasi ke  Rice Cooker.
  3. Biarkan hingga masak.Sesekali harus di kacau supaya bhnnya sebati dgn beras.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....