Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Tuesday, 26 February 2013

Bawang putih goreng

Sapa suka makan bawang putih?cuba komen sikit......apa rasa agak2nya?......
Utk makluman semua,saya suka sangat2 makan bawang putih,kalau masakan tu mesti letak banyak bawang putih.....my hubby pun suka jugak makan bawang putih........
tapi tak derlah nak makan mentah2......
berperingkat jugaklah nak buat bawang putih goreng nie....memula kupas dulu kulitnya,bukan sikit tau!!!...
esoknya,xtvt menghiris pulak,saya suka potong mcm batang mancis tu,memanjang ........
proses memotong@menghiris adakalanya buat jari2 pijau,pedih.......
tu yang kadang2 stop jap,simpan dlm petiais,sok sambung balik.....huhuhuhu.......
Tapi kalau rajin ,habis hiris dalam 10-20 biji, terus goreng.....sambil2 tu kerja 2 menghiris masih lagi dijalankan....
Bila gi market ,kekadang tu ada juga belek2 bwg putih goreng yg kt dalam balang kecik......ya,ampun...mahal gilerrr.....tak maulah beli,baik wat sendiri......



Letak dalam sup pun sedap.....hubby lebih suka kalau taburkan kt atas kueytiaw.....dia kalau nk mkn kueytiaw,dia akan goreng sendiri......sebab dia msk lebih sedap daripada saya msk.....hihihi...,mmg cukup semua rencah......

Bawang Putih digunakan dalam bentuk segar (Untuk masakan dan perubaatan), dikeringkan dan juga diproses dalam bentuk serbuk . Penyimpanan yang sempurna membolehkan bawang putih tahan lama sehinga beberapa bulan. Di Malaysia semua bangsa menggunakan bawang putih dalam masakan harian terutamanya masyarakat Cina dan menjadi satu kemestian.Info lanjut di sini...........

1 comment:

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....