Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Saturday, 26 October 2013

Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi

Salam pagi sabtu,semoga semuanya ceria2 selalu...
Buat roti nie adalah projek semalam petang,kebetulan teringin nak makan roti ...suruh en hubby beli roti kat kedai,asyik2 lupa jer....terus salin resepi ,amik kat blog dapur mas dan jalankan projek meroti.....pengetahuan meroti masih lagi cetek,ini kerana roti yang saya hasilkan tak secantik roti2 Tok Mak,blog dapur mas dan Ika.Kena lebih rajin lagi utk menghasilkan roti yang betul2 elastik dan cantik.Rupa dan tekstur yg lembut dah ada,cuma kurang cantik lagi...

Kalau ikut resepi Tok Mak ini,kena gunakan api bawah aje...tapi saya tak,main bantai aje adjust button tu....habis 10 minit pertama,tgk oven ....dah nampak perang kat atas roti,cepat2 tgk balik resepi..amik ko,silap diri sendiri,sapa suh tak baca sampai habis....huhuhu.....last2 5 minit terakhir terus offkan suis dan bukak oven,keluarkan loyang,kalau tak rentung jugak rotiku ini.....


 Walaupun dah tersalah adjust button api,bahagian bawah roti masih lagi putih,tapi alhamdullilah masak jugak..dan tekstur dalamnya lembut....pagi nie makan roti semalam,masih lembut lagi walaupun letak dalam bekas yang tak bertutup.....

Terima kasih banyak2 pada Tok Mak utk resepinya nie dan Mas tempat saya cnp.....


ROTI NAIK@ROTI LEMBUT@SOFT BUN RESEPI

Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 :  Ika


Bahan2:
  • 500gm tepung high protein @ tepung gandum @ tepung roti
  • 1 bij telur
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 sudu besar susu tepung -Mas ikut Ika gantikan horlicks
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 paket mauripan(11g)



campurkan susu pekat manis + telur +tambah air..jadikan 300 ml semua sekali


***utk pastikan yis hidup..sya campurkan sekali yis dlm bancuhan air di atas..sya guna air suam panas..jika yis berbuih..maksudnya sedia utk diguna..jika sebaliknya..jgn guna..(resepi Tok Mak x tulis cam ni..maaf Tok Mak..sya ubh sbb nk tgk yis ok ke x)



 Cara :

  1. Dalam mangkuk,masukkan tepung dan gula halus..masukkan adunan 300ml air tu....gaul sebati....
  2. Masukkan marjerin dan shortening..gaul rata...
  3. Teruskan uli hingga adunan lembut,licin dan elastik...
  4. Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 do untuk kuarkan angin...bulatkan kecik2..susun dalam loyang yang dah di griss...perap lagi sejam...untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
  5. Bakar dalam oven 180..selama 20 minit atau hingga masak..dengan api atas bawah.
  6. Kaedah lain menggunakan Bread Machine boleh setkan mcm biasa utk buat doh.


































No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....