Semanis Epal Hijau

Tuesday, 17 September 2013

Kerang bersambal


 Teringin nak makan kerang bercili....selama nie pun mmg x pernah buat,asyik2 masak rebus aje..cicah ngan sambal kicap....la nie buat coz nk penuhi hajat ..... bagi mengurangkan kepedasannya.....saya menggunakan 3 jenis lada,cili kering sikit,cili hijau dan cili merah....bila dh digabungkan 3 jenis cili nie..confirm mmg tak pedas....nak tau cubalah....


 KERANG BERSAMBAL
BAHAN2:-
  • 500gm kerang
  • Serai-diketuk
  • Garam &bhn perasa
  • Minyak dan air secukupnya
  • Asam kering
BAHAN KISAR:-
  • 5 tangkai cili kering
  • 5 biji cili hijau
  • 3 batang cili merah
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
CARA:-
  1. Cuci bersih kerang,kalau boleh berus sikit kulitnya yg kotor2.
  2. Tumiskan bhn kisar dan masak hingga naik bau..masukkan serai..kacau2,masukkan sikit air...
  3. Kemudian masukkan kerang..kacau rata...
  4. Masukkan garam & bhn perasa ,asam kering...biarkan seketika hingga kerang masak.Bila dh masak bolehlah diangkat dan hidangkan.



 Ulaman fav memang tak tinggal -timun jepun dan  salad lushious butterhead...


2 comments:

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....