Teringin nak makan kerang bercili....selama nie pun mmg x pernah buat,asyik2 masak rebus aje..cicah ngan sambal kicap....la nie buat coz nk penuhi hajat ..... bagi mengurangkan kepedasannya.....saya menggunakan 3 jenis lada,cili kering sikit,cili hijau dan cili merah....bila dh digabungkan 3 jenis cili nie..confirm mmg tak pedas....nak tau cubalah....
KERANG BERSAMBAL
BAHAN2:-- 500gm kerang
- Serai-diketuk
- Garam &bhn perasa
- Minyak dan air secukupnya
- Asam kering
- 5 tangkai cili kering
- 5 biji cili hijau
- 3 batang cili merah
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Cuci bersih kerang,kalau boleh berus sikit kulitnya yg kotor2.
- Tumiskan bhn kisar dan masak hingga naik bau..masukkan serai..kacau2,masukkan sikit air...
- Kemudian masukkan kerang..kacau rata...
- Masukkan garam & bhn perasa ,asam kering...biarkan seketika hingga kerang masak.Bila dh masak bolehlah diangkat dan hidangkan.
waaa mcm nk fengsann tgk kerang sambal tu...
ReplyDeleteAduh.... nampak sungguh menyelerakan.Bolehlah dicuba nanti.
ReplyDelete