- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sk baking powder
- 1 sk soda bikarbonat
- 3 biji telur
- beberapa titis esen vanila
- 1 1/2 cawan gula pasir*-boleh kurangkan jika tak suka manis
- 1 cawan susu pekat*
- 1 cawan susu cair*-boleh juga guna susu coklat
- 1 cawan minyak masak*
- Satukan bhn2 bertanda * ke dlm periuk dan masak sekejap dengan api perlahan sehingga gula pasir cair.sejukkan sekejap.
- Tepung,serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder diayak.Ketepikan.
- Pukul telur hingga kembang,kemudian masukkan bhn2 bertanda *(cara 1)sedikit demi sedikit.Pukul lagi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit,kaup balik menggunakan spatula.
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dialas dgn kertas minyak dan kukus 1jam ke 1 jam 30 minit.(tutupkan permukaan loyang dgn foil utk mengelakkan air jatuh ke permukaan kek).
Buttercream Icing
Resepi:Umi e @myresepi
Bahan-bahan ( Boleh hias sebiji kek 1 kilo )
- 250gm butter
- 150gm shortening
- 250gm icing sugar (diayak dulu)
- 2 sudu besar susu segar
- Pewarna ikut suka
Cara-cara:
- Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
- Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menjadi agak lembut
- Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....