Semanis Epal Hijau

Wednesday 4 April 2012

Ayam Masak Gulai

Assalamualaikum dan selamat petang....
Hari ni menu tgh hariku,ayam masak gulai...
ternampak resepi nie kt umah Kak Amie....nampak mcm sedap je....
baca punya baca, simple je wt nyer..
dan semua bhn2 pun ada,cuma ikan tongkol tu gantikan  ngan ayam...pun ok gak kan!.......
maklumlah jarang2 beli ikan.......(kalau belanja ,asyik ayam3).....

Sebenarnya,terus terang kukatakan mmg x pernah  masak gulai cam nie......(x tau... huhuhu)....
kalau msk guna santan pun cuma msk kari,msk lemak cili padi,msk rendang je.....tu jelah yg tau...
yg lain2 tu,msk apa yg terlintas di kepala je......

skrg nielah baru nk belajar2 masak,...
nk belajar ngan mak,jauh dikg....
nasib baik ada unifi kt umah,lehlah ber BW selalu.....
cari resepi dan praktikkan,barulah pandai.....hihihi...(drp yg x tau ,akan jd tau).......
Thanks yea Kak Amie,gulai nie sedap,bertambah2 pulak nasi kt pinggan....hik!hik!hik!.....







Sumber:Amie's Little Kitchen

Bahan A:
1 ekor ikan aye / tongkol saiz besar - potong ikut citarasa-saya gantikan ayam 2 ketul bhg dada
6 keping asam keping
air secukupnya

Bahan B:
1 liter santan - Amie gunakan 700ml
5 biji bawang merah - kisar-saya guna 1biji bawang besar
3 ulas bawang putih - kisar
5cm halia - kisar - Amie guna 3cm
4 sudu makan cili giling - Amie tambah-saya guna 3 sb
4 keping asam keping - Amie tidak gunakan sebab air rebusan ikan yang sedia masam Amie kisar bersama-saya guna 2 keping
 kelapa untuk mendapatkan santan
7 biji cili padi - dibelah - Amie tambah 7 biji cili hijau-letak 3 biji
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh ketumbar
1 helai daun pandan-letak 2 btg serai
garam dan perasa secukupnya - Amie bubuh gula melaka
minyak untuk menumis
1 biji kentang-potong 4(saya tambah)

Cara:
1. Rebus Bahan A sehingga masak dan asingkan.- x buat,kerana saya gantikan ayam
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, cili giling, serbuk kunyit, jintan manis, jintan putih dan ketumbar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daun pandan dan santan serta sedikit air. Kacau hingga naik minyak.
4. Masukkan asam keping dan cili padi. Biarkan seketika. Amie tidak masukkan asam keping.
5. Akhir sekali masukkan ikan tongkol dan perasakan.
 
****************************************


myda_ahmad

*********************

2 comments:

  1. Assalamualaikum Myda,
    terima kasih sudi cuba resepi kakak. Nampaknya Myda sungguh kreatif dengan gantikan ikan dengan ayam, nampak berkilat kuahnya, tentu sedap bubuh banyak2 atas nasi!

    ReplyDelete
  2. ha..ah kak, mmg sedap,thanks yea resepinya...
    lain kali nk try guna ikan tongkol pulak...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....