Walaupun sambutannya dingin dikalangan anak-anak,namun kerang tetap menjadi juadah pilihan saya.......kadang2 teringin nk mkn yg kat kedai punya,tp hanya nafsu sendiri aje,saya pendamkan saja niat.....tapi jika anak2 juga suka makan,memang order jugaklah......entahlah,kenapa diorg nie x suka mkn kerang..padahalkan sedap !!!!!....susah betul nak ajar anak2 mkn kerang....
Sunday, 6 July 2014
Kerang Rebus Sambal Kicap
Friday, 4 July 2014
Sayur Lodeh
Masak lodeh yg sememangnya fav saya juga.Kisah kt kampung,kalau time musim raya tiba je,malam raya dah ada org kunjung juadah dan sememangnya lodeh mesti tetap ada selain rendang,ketupat,sambal kacang,ayam masak merah.......jiran2 sebelah umah bagi,belum yg kiri,kanan,belakang rumah..kalau dah 4,5 buah rumah bg juadah lodeh,4,5 mangkuklah hanya utk lodeh saja....ada yg lodeh kuning dan ada juga yang hanya putih saja......ada tu yg siap letak cendawan cina lg.....
Mak kata,kalau nk tahan lama@lambat basi kena tumis dulu rencahnya....Agak lama jugak tak masak lodeh nie,kalau teringin saja baru masak....lau x masak yg goreng2 je....
BAHAN-BAHANNYA:-
Tempe& Tauhu-dipotong kecil dan goreng
Soohoon-direndam dan gunting pendek
Tauhu kering-direndam,potong pendek
Kacang panjang-potong menyerong
Carrot-potong mcm btg mancis
Lada merah-potong menyerong
Santan pekat & santan cair
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Serai-diketuk
Garam secukupnya
Sedikit minyak
BAHAN TUMBUK:-
1 biji bwg sederhana besar
3 ulas bwg putih
Udang kering
CARA-CARANYA:-
- Tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik minyak.Masukkan santan cair dulu,bila dh mendidih perlahan masukkan carrot.Biarkan seketika hingga carrot lembut.Api biar perlahan.
- Masukkan santan pekat dan air secukupnya serta garam.Didihkan sebentar.
- Masukkan Kacang panjang,tempe,tauhu,sohoon,tauhu kering,lada,kobis.Kacau selalu,supaya santan tak pecah minyak dan masak dgn api perlahan.Didihkan hingga masak.
Tempe Goreng dgn Sambal Kicap
Saya mmg cukup suka makan tempe....x kisahlah masak apa pun,nak2 yg goreng cicah dgn samabl kicap mmg dh fav saya dah............kadang2 tu buat kudapan je,x yah makan ngan nasi.....
Yang nie sambal kicap utk cicah dgn tempe....kalau x de nie mmg x lengkap!!!....selain tempe,saya suka cicah sukun goreng dgn sambal kicap nie...
Kalau nak bagi sedap lagi perahkan sikit limau....hah,baru terangkat!!!....hihihi....
Yang nie saya gorengkan letak serbuk kunyit sikit + garam.......nak buat yg simple ajer,selalu letak jintan manis,ketumbar,bwg putih,sikit tpg....
Kalau nak bagi sedap lagi perahkan sikit limau....hah,baru terangkat!!!....hihihi....
BEGEDIL KENTANG
Ingatkan punyalah susah nak buat begedil,rupanya tidak!....bila dah cuba buat barutau senangnya....resepinya saya tak ingatmana saya amik,halalkan yea...yang nie buat yg simple aje,cukup mudah.Tapi kalau nak tambahn isi ayam@daging pun boleh jugak.Next time,kalau buat lg nak letak daging ke atau ayam pulak...
BEGEDIL KENTANG
Bahannya:
Kentang
Bawang goreng
Daun sup/daun bawang
Lada sulah/lada putih
Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Caranya:-
- Kupas kentang,cuci bersih dan potong dadu.
- Goreng kentang hingga keperangan dan masak.
- Angkat dan toskan minyak.
- Tumbuk kentang hingga lumat.
- Masukkan garam ,lada sulah,bwg goreng.Tumbuk lg dan gaul rata.
- Bentukkan bulat2,kemudian leperkan sedikit.
- Pecahkan telur,kacau sikit.Celupkan begedil ke dlm telur.
- Goreng hingga keperangan .
Friday, 27 June 2014
Ikan bilis goreng bersama cili
Resepi mudah dan senang untuk disediakan,anak saya sendiri pun boleh buat...hihihi,bulan puasa nie,bolehlah buat utk sahur nanti......nie pun dh cukup berselera tuk bersahur......
Bahan-bahan:-
Ikan bilis
Bawang besar merah-hiris
Lada hijau@lada merah-potong menyerong
cili padi
Minyak untuk menggoreng
kalau nk letak sedikit belacan pun boleh
Caranya:-
Panaskan minyak,goreng ikan bilis hingga garing.
Masukkan bwg merah dan lada hijau serta cili,goreng sebentar.Tak perlu goreng hingga layu sgt lada dan bwg.Ok ,siap....
Kobis lemak putih
Rehat seketika blog ini da kini slow2 kembali semula disebabkan pc rosak dan disebabkan tuan punya badan kurang sihat,maklumkan nak tambah ahli baru dlm family,tu yg bdn asyik nk berehat aje....tak de mood nk masak2 pun yea jugak....
SAYUR KOBIS LEMAK PUTIH
Bahan-bahannya:-
Kobis beijing
Carrot
Soon & tauhu kering-direndam dulu biar lembut,kemudian toskan
Lada merah-hiris menyerong
Bawang merah-dihiris
bawang putih hiris
Sedikit ikan bilis
1 kotak santan
Air secukupnya
Garam.
Caranya:-
- Masukkan santan pekat dan air ke dlm periuk ,masukkan sekali bwg merah,bwg putih, lada merah dan carrot.Biarkan carrot lembut dan kuahnya mendidih seketika.
- Kemudian masukkan sayur kobis,soon & tauhu kering.Kacau seketika,perasakan garamnya.
- Agak2 kuahnya dh mendidih dan sayur dh masak boleh padamkan air.Hidangkan.
Friday, 6 June 2014
Agar-agar santan Pandan
Sudah sebulan rasanya blog ini menyepi,sepi dari segala masakan,cuma tuan blog sempat jugak blogwalking sekejap2 aje....itupun jika kesihatan mengizinkan.....sesekali tu badan terasa lesu,letih disebabkan kerja malam sentiasa,siang pulak kurang tido ,melayan karenah anak2.....menyiapkan makanan diorang..tengok diorang buat kerja2 sekolah yang cikgu berikan.....apa yg penting setiap hari dapat tengok sendiri depan mata ,anak2 tu membesar .....xdelah asyik2 kat rumah pengasuh aje....puas hati bila kita dapat didik dan jaga sendiri anak2 kita...
Oklah,berbalik pada entry pertama untuk bulan ni,saya try buat agar2 santan pandan....amik resepi dari blog Naz@oven kecil.Memang dah lama terperam resepi nie,tapi kadang2 kalau teringin atau semangat berkobar2 nak buat,google terus blog Naz....Apa2 pun thanks Naz untuk resepi agar2 santan nie..memang sedap!!!lagi sedap kalau disejukkan......
AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
cnp dari blog:Naz@Cute Oven kecil.blogspot.com
- 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
- 1 liter air (4 cawan)
- 200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
- 250 ml santan pekat (1 cawan) - Naz guna santan kotak jer(saya guna 200ml santan kotak + 50ml air)
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
- Secubit garam
- Sedikit perisa/emulco pandan dan beberapa titis pewarna hijau
- 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
- Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa pandan serta pewarna hijau. Masukkan juga simpulan daun pandan.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, kacau-kacau adunan dan pastikan api dijaga (kalau perlu kecilkan lagi api) supaya adunan mengelegak perlahan sahaja (mereneh). Bukan menggelegak dengan buih-buih yang besar tu yer. Kemudian tutup api. Tak perlu terlalu lama sehingga nampak santan berbintil-bintil.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...
TIPS DAN NOTA NAZ:
- Untuk mendapat agar-agar santan yang sekata iaitu tidak mempunyai dua lapisan seperti agar-agar semalam ni, bila adunan mula menggelegak selepas santan dimasukkan, kecilkan api agar adunan cuma menggelegak perlahan iaitu mereneh. Proses mereneh ni akan menghasilkan buih-buih yang kecil-kecil jer.. Yang sopan-sopan je dalam periuk tu..heheheee.. Bukan menggelegak kuat tau, dengan buih-buih yang mengganas di dalam periuk. Kemudian, bolehlah tutup api. Tak perlu lama. Insyallah..hasil agar-agar akan jadi seperti yang Naz tunjukkan hari ini.
Agar-agar saya nie ada 2 lapisan tapi x sama besar ,yg lapisan santannya lebih tebal@banyak daripada lapisan yg jernih...takpelah ,InSha Allah...esok2 try buat lagi....
Subscribe to:
Posts (Atom)