Timun adalah salah satu makanan ulam-ulaman yang memberikan banyak khasiat kepada kita.Ketahui lebih lanjut khasiat timun klik SINI.Selain dimakan mentah,timun juga boleh dijadikan sebagai masakan.
Salah satu daripadanya adalah acar timun.
Penyediaan acar timun sangat ringkas dan mudah.Acar timun ini sesuai sangat dimakan dengan nasi hujan panas. .........amik resepi dari blog Potret Kasih.Tq kak resepinya....dulu2 pernah wat ikut resepi mak,tp kali nie nak ikut resepi blog ini pulak......
Acar Timun
Bahan-bahannya:
- 1 biji timun ( potong memanjang)
- 2 batang karot (potong memanjang)
- 1 labu bawang besar ( hiris nipis)
- 1 biji cili merah( dihiris nipis)
- 2-3 sudu besar gula
- 1 sudu teh garam
- 4-5 sudu besar cuka makan ( jika tak suka cuka boleh guna jus limau nipis 1/2 cawan)
Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan. Sesuaikan rasa kemudian simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam atau lebih sebelum menghidang.
- Hidangkan bersama nasi tomato, dalca dan ayam masak merah.