Saturday, 28 April 2012

Pucuk Paku Lemak Kuning


Kalau dulu2 tinggal kt kampung,boleh jugak petik kat belakang rumah@kebun.Sekarang nie,dok kt bandar,nak makan kena belilah.....




Pucuk Paku Lemak Kuning

Bahan-bahanya:
  • 1 ikat pucuk paku
  • Santan
  • 4 biji bawang merah*-ditumbuk
  • 2 biji bawang putih *-ditumbuk
  • Ikan bilis*-ditumbuk
  • beberapa biji cili
  • Lobak merah-dipotong memanjang
  • sedikit kunyit hidup(ditumbuk) @ serbuk kunyit
  • Garam
Cara-caranya:
  1. Masukkan santan  & bhn tumbuk ke dlm periuk.Reneh seketika.
  2. Masukkan garam dan lobak merah.
  3. Bila dh didih,masukkan pucuk paku,kacau dan padam api.

2 comments:

  1. Petang Myda,
    sekarang ni semua nak keluar RM, baru boleh dapat... di kampung pun, pucuk paku kena beli juga he he hehh ( sebab kedai runcit kakak di kg pun jual pucuk paku, orang kampung yang beli).
    Sedap lauk tengahari ini Myda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kak amie nk tau....pucuk paku nie en hubby petik ms dia g mancing kt tasik banding tempoh hari....

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....