Tuesday, 24 April 2012

Kuih Kaswi Gandum




Kelapa parut dah beli semalam,ingatkan nak buat kuih kaswi....tp x jadi...kerana masih ada lagi baki kuih koci,takut membazir pulak kan!,
So, hari nie plan nk buat kuih kaswi.....google punya google,terjumpa resepi kuih kaswi gandum nie kat blog Life Is Sweet.....resepi asal dari Chef Hanieliza.
Memandangkan orang kat rumah nie tak suka kuih lembik2,jadi saya buat 1/2 adunan saja.....Rasanya sedap,tak keras sangat sedang2 elok je,manisnya pun ok.....lain kali boleh try lagi.....memang sedap,rugi kalau x mencubanya....


Sumber Asal:Chef Hanieliza

Sumber cnp:asyifamustaffa@LiFe iS sWeeT


Bahan Sirap 
  • 5 cawan air 
  • 1 cawan gula merah 
  • 1 cawan gula pasir 

Masakkan semua dan sejukkan


  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung ~ syifa dan saya pakai tepung ubi
  • 1 sudu kecil kapur kueh [optional]  ~ x letak, x de stok kat rmh begitu juga saya
  • Kelapa parut ( yang muda) 
  • Sedikit garam 

Cara:

  1. Panaskan kukusan. 
  2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] ~ syifa pakai acuan apam, 
  3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. 
  4.  Masakkan sehingga masak [30 minit] 
  5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik. 
  6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. 
  7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....