Hari ini lunch simple aje....sup ayam,ikan pekasam goreng,sambal belacan dan salad/timun.
Oklah tu ,bagi saya yg ingin berdiet,sup ayam pun main rebus je,x ditumis...
Tapi kalau dah ada ikan pekasam nie,tak payah lauk lain pun tak apa....memang menyelerakan.,lagi2 dgn adanya ulaman salad/timun dan sup ayam utk kuahnya.....
Bila tibanya bulan puasa lagi best,kalau ada ikan pekasam nie.Daripada x nak makan masa bersahur,bila terpandang je ikan nie ,gerenti 2@3 pinggan ..........
Saya kalau ikan sungai ke,ikan tasik ke,...x berapa minat.Tapi kalau ikan yg kecik2 tu adalah ambik utk wat ikan pekasam.Kalau yg besar2 tu ,bagi org je lah.
Beras-digoreng hingga kekuningan tanpa minyak
Asam keping/gelugur
Garam dan sedikit gula
Ikan
Cara-caranya:
1.Ikan disiang dan buangkan isi dalam perutnya.Basuh dengan asam keping @ air asam utk menghilangkan bau hanyir.Toskan.
2.Masukkan ikan ke dlm bekas dan susun selapis-selapis dengan asam keping dan garam .Buat hingga habis.Perap satu malam.
3.Beras yg sudah digoreng,dibiarkan sejuk seketika.Kemudian blender,jgn hancur sgt.
4.Esoknya,basuh semula ikan yg diperap dan toskan.
5.Lumurkan ikan dengan beras hancur tadi,kemudian masukkan ikan ke dlm bekas yg bersih dan susun selapis-selapis,masukkan juga beberapa keping asam gelugur/keping dan garam.Buat hingga habis dan lapisan atasnya taburkan sedikit gula.
6.Peram lagi lama,lagi sedap.isi dan tulangnya jadi rapuh dan lembut.
*kalau ikut arwah mak mertua,dia suh letak gula sikit,supaya isi nya lembut dan tulangnya rapuh.
**********************************************
myda_ahmad
******************