Wednesday, 5 March 2014

Ikan masak cili merah


Hari ini masak simple ajer,yang pasti dapat memenuhi anak tekak sungguhpun tiada selera nak makan.....walaubagaimanapun perut harus diisi jugak!!....Ikan kembung masak cili yang kurang pedasnya.....di lawankan pula dgn timun jepun yg rangup serta salad dicicah dgn budu...wow!!!drp x de selera terus bertambah2 nasi......jangan x caya pulak!!!!......


Seekor ikan kembung saya msk singgang,biar berkuah sikit...dan beberapa ekor digoreng saja........selalunya masak kena ada berkuah sikit untuk menambat selera anak2....jom semak resepi ikan masak cili di bawah....


IKAN MASAK CILI MERAH
Bahan-bahan:-
4 ekor ikan kembung 
(lumurkan serbuk kunyit & garam-digoreng)
Minyak secukupnya
sedikit air
Air asam
Garam & bhn perasa

Bahan kisar/blender:-
5 biji lada  besar merah
5 biji cili hijau
1 biji bwg merah(sederhana besar)
3 ulas bwg putih

Cara-caranya:-
Tumiskan bhn blender hingga naik minyak.
Masukkan sedikit air asam,garam & bhn perasa.
Biarkan sekejap,bila agak2 kering,baru masukkan ikan yg sudah digoreng td.Kacau rata.
Hidangkan dgn ulaman ,budu dan nasi putih.

2 comments:

  1. Wah..wah..! k.gee suka ikan goreng pedas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbnrnya saya dh buntu nk msk apa ikan nie...last2 sambalkan ajelah...

      Delete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....