Thursday, 16 February 2012

Sambal Sardin


 Assalamualaikum dan selamat tgh hari semua.....
Aku lebih suka kalau sardin dimasak dengan cili kering yang diblender @.....lebih sedap lagi kalau ditumbuk saja......masak biar pekat sikit dan sedikit kering.
Aku dan anak-anak memang sukakan sambal sardin nie....kalau nak beli pun kena tengok jugak sama ada ikan sardin atau ikan markarel.......kalau ikan markarel tu lebih besar sikit daripada ikan sardin....pastinya ikan sardin juga yang jadi pilihanku.....
Lagipun isi ikan sardin lebih lembut berbanding dengan isi ikan markarel.....

Oklah, jom kita tengok pula bahan-bahannya....

Bahan-bahan:
1 tin sardin saiz kecil(brand King Cup)
10 tangkai cili kering-direndam dengan air panas*
1/2 biji bawang merah besar*
1/2 biji bawang merah-dihiris
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 biji kentang-dipotong 8
Garam dan bahan perasa
1 keping asam gelugur
minyak secukupnya

Cara-caranya:
1.Tumbuk@blender bahan bertanda *(cili kering,bawang merah,bawang putih dan halia.)
2.Panaskan minyak dan tumis bahan yang diblender tadi,kacau dan biarkan ia pecah minyak.
3.Masukkan kentang,biarkan lembut sedikit dan masukkan sardin.Kacau rata.
4.Masukkan garam dan bahan perasa serta asam gelugur.Biarkan sedikit kering dan pekat.Kacau dan angkat.Sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....