Friday, 19 October 2012

Ayam asam pedas

 Hari nie nak tayang resepi ayam asam pedas yang telah saya buat kelmarin,suka yang kuah agak2 pekat....tapi kalau ada bunga kantan @ daun limau purut ,lagi sedap...boleh menaikkan aroma asam pedas tu....

Selalu kalau masak asam pedas saya suka letak lengkuas & daun limau purut@ daun kesum,tp kali nie stok bhn tu x de,so letak mana yg ada saja....masakan ayam asam pedas nie mmg fav saya & anak2......



AYAM ASAM PEDAS
by:myda_ahmad

Bahan-bahan:
  • 6 ketul ayam
  • 10-15 tangkai cili kering-rendam dgn air panas
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • Sedikit halia & kunyit hidup
  • 2 batang serai-diketuk
  • 1 keping asam
  • Air  & minyak secukupnya
  • Garam & aji secukupnya
  • Sedikit gula
Caranya:
  1. Blender cili kering,bwg besar,bwg putih ,halia & kunyit hidup.
  2. Panaskan minyak,tumis bhn blender hingga naik minyak,kemudian masukkan serai,kacau sekejap.
  3. Masukkan ayam,gaul sebati dan masukkan sedikit air.
  4. Masukkan garam,aji & gula serta asam keping.
  5. Masak dan renehkan hingga mendidih.
  6. Bila kuah dh agak pekat sedikit,bolehlah tutup api.Sedia dihidang.
Jemput makan!....

2 comments:

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....