Amik resepi dari blog Jom masak,jom makan-makan..Untuk membuat popia simpul@popia gulung saya sangai lagi serunding nie biar ianya kering & tahan lama.......
- 1 biji kelapa-ambil yang putinya saja.
- Sedikit serbuk kunyit.
- 4 ulas bawang merah.
- 2 ulas bawang putih.
- 1 hirisan lengkuas.
- 1 tsp jintan manis.
- 1 tsp jintan putih.
- 1 tsp biji ketumbar.
- 5 biji cili kering-rebus.
- 2 batang serai.
- 2 helai daun limau purut.
- 1 keping asam gelugur.
- Garam dan gula secukup rasa.
- Gaul kelapa dengan serbuk kunyit dan goreng tanpa minyak sekejap.
- Jintan manis,jintan putih,ketumbar,serai,lengkuas,bawang merah,bawamg putih dan cili kering dikisar halus.
- Panaskan minyak dan tumis hingga wangi.Masukkan kelapa parut,garam,gula,asam keping dan daun limau purut.
- Perlahankan api dan masak perlahan-lahan hingga agak kering.
- Siap:)
rajinnya buat serunding....kita beli je popia mini tu myda..heheeh
ReplyDeleteadalah sikit2....tu pun cik abg suruh wt nasi ambeng tempoh hari....nk beli mahallah qq...
ReplyDelete