Thursday, 19 July 2012

Mee Bandung Kak Hanieliza


 Salam pagi khamis dan semoga semua ceria2 selalu.....semenjak 3@4 hari nie,cuaca pagi agak mendung je,nasib baik tempat jemuran kain kat rumah ada atap,kalau tidak belum sempat kering,dh nk kena angkat balik.....hhuhu...malasnya nk buat benda2 tu......


Menu bf pagi nie....mee bandung ....resepi cari kat fotopages Kak Hanieliza....Terima kasih yea kak utk resepinya....Mohon dicnp di sini juga yea.....




MEE BANDUNG 
Resepi:Kak Hanieliza

Bahan-Bahan: 
  • 500 gm mee kuning (dicelur) 
  • 300 gm ayam (dipotong kecil) -saya gantikan fish ball & fish cake
  • 2 s/b cili mesin 
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk) 
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk) 
  • 2 mangkuk stok ayam (atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air) 
  • 5 sudu besar sos tomato 
  • 3 sudu besar sos cili 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 2 biji limau kasturi/nipis (belah 2) 
  • 2 biji telur (rebus dan belah 2) 
  • Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris) 
  • 1 biji tomato (belah  
  • bawang goreng 
  • cili merah/hijau (mayang) 
  • Garam & minyak masak 
  • 1 biji kentang-saya tambah(utk pekatkan kuah)-rebus  & blender

Cara: 
  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, 
  2. bawang merah & cili kisar hingga garing. 
  3. Masukkan stok ayam & ayam dan biarkan mendidih. 
  4. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Masukkan juga kentang yg diblender.
  5. Biarkan merenih perlahan-lahan. 
  6. Masukkan udang, sawi, & masak selama 2 minit. 
  7. Bila dah masak boleh ditutp api dan hidangkan. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....