Sememangnya sukatan dalam masakan amat penting bagi sesuatu resepi.Jika terlebih atau terkurang sedikit mungkin tak mengapa ,tetapi jika sebaliknya,akan menjadikan sesuatu resepi itu kurang menjadi.....
Dah time nak buat kuih raya nie kenalah publish entry nie,senang untuk saya rujuk kembali sukatan2 ini....
Sukatan cawan dan sudu yang selalu saya gunakan.
Gula Pasir 1 cwn = 200g / 7.15 oz
Gula Castor 1 cwn = 175g / 6.25 oz
Gula Aising 1 cwn = 125g / 4.5 oz
Gula Perang 1 cwn = 120g / 4.25 oz
Tepung Gandum 1 cwn = 125g / 4.5 oz
Tepung Roti 1 cwn = 135g / 4.75 oz
Tepung Jagung 1 cmb = 8g / 0.29 oz
Baking Powder 1 cmt = 4.8g / 0.17 oz
Cream of Tartar 1 cmt = 2.25g / 0.08 oz
Dibawah ini sukatan untuk air isipadu berbanding berat
1 cmb = 15 ml = 15g
1 cmt = 5 ml = 5g
1 cwn = 250ml = 250g
1 L = 1000ml = 1000g = 4 cwn = 2.2 lbs
cwn = cawan
cmt = camca teh
cmb = camca besar
1 cwn = 16 cmb
1 cmb = 3 cmt
Kredit:DI SINI
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....