Sos BBQ Black Pepper yang saya gunakan. |
- 200gm / 1/2 paket bihun-rendam
- 2 papan fishcake-potong2
- 1 sb serbuk lada hitam
- 1 sb sos tiram
- 2 sb sos BBQ blackpepper
- carrot & sawi
- garam & bhn perasa
- sedikit serbuk pati ayam knorr
- minyak secukupnya
- sedikit air
Bhn tumis:
- 1/2 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- sedikit ikan bilis
- sedikit belacan
- Tumbuk@kisar bwg besar,bwg putih,ikan bilis,belacan.
- Tumis bhn tumbuk hingga sedikit garing,masukkan fishcakes.
- Masukkan sos BBQ blackpepper,sos tiram.serbuk lada hitam dan sedikit air.Tambahkan garam & serbuk pati ayam knorr.
- Masukkan pula bihun dan gaulkan rata.Bila nampak agak lembut baru masukkan carrot dan sawi.
- Rasakan dulu,kalau terkurang boleh tambahkan garam@bhn perasa.(saya lebih suka letak garam @ perasa masa masukkan air awal2 tadi).
- Kulit popia
- 1 biji telur
- Minyak utk menggoreng
- 1 tin sardin
- 2 sb cili kisar
- 1/2 biji bawang besar-potong halus
- 3 biji bawang putih - potong halus
- Carrot-potong dadu kecil2
- sedikit halia-potong halus
- garam & bahan perasa
- sedikit perahan jus limau.
- Panaskan minyak,tumis hirisan bwg besar,bwg putih & halia serta cili kisar.
- Masukkan sardin,kacau & hancurkan.Masak hingga sedikit kering.
- Masukkan carrot,bhn perasa,jus limau.
- Ambil sekeping kulit popia,masukkan inti dan gulung.Lekatkan hujungnya dgn telur.
- Buat hingga habis.Goreng dgn api perlahan hingga garing dan masak.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....