Monday, 30 July 2012
Hahhhh....lega betul,boleh tarik nafas panjang2.....
Sunday, 29 July 2012
Jawapan Kuiz Terkumpul 26 hingga 30
- KAU TERCIPTA UNTUKKU
- CINTA NAJLA
- KAU MAWARKU
- SERIBU RINDU UNTUKMU
- SETITIS KASIH
- SECALIT SAYANG
- UNTUKMU YUNA
- KERANA SEBIJI EPAL
KEPADA PENGGEMAR-PENGGEMAR NOVEL TU ,APALAGI JOM KITA TERJAH BLOG SHAHRIAHNOVELIS.
Friday, 27 July 2012
Soalan Kuiz ke 22,23,24 & 25
Wednesday, 25 July 2012
Hadiah Terkini dan Tarikh Tutup Penyertaan Kuiz-Shahriah Abdullah Novelis
Tuesday, 24 July 2012
Soalan Kuiz ke 19,20 & 21
Kek Coklat Moist Kukus
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sk baking powder
- 1 sk soda bikarbonat
- 3 biji telur
- beberapa titis esen vanila
- 1 1/2 cawan gula pasir*-boleh kurangkan jika tak suka manis
- 1 cawan susu pekat*
- 1 cawan susu cair*-boleh juga guna susu coklat
- 1 cawan minyak masak*
- Satukan bhn2 bertanda * ke dlm periuk dan masak sekejap dengan api perlahan sehingga gula pasir cair.sejukkan sekejap.
- Tepung,serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder diayak.Ketepikan.
- Pukul telur hingga kembang,kemudian masukkan bhn2 bertanda *(cara 1)sedikit demi sedikit.Pukul lagi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit,kaup balik menggunakan spatula.
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dialas dgn kertas minyak dan kukus 1jam ke 1 jam 30 minit.(tutupkan permukaan loyang dgn foil utk mengelakkan air jatuh ke permukaan kek).
Buttercream Icing
Resepi:Umi e @myresepi
Bahan-bahan ( Boleh hias sebiji kek 1 kilo )
- 250gm butter
- 150gm shortening
- 250gm icing sugar (diayak dulu)
- 2 sudu besar susu segar
- Pewarna ikut suka
Cara-cara:
- Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
- Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menjadi agak lembut
- Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...
Iftar ke 3 Ramadhan
Sos BBQ Black Pepper yang saya gunakan. |
- 200gm / 1/2 paket bihun-rendam
- 2 papan fishcake-potong2
- 1 sb serbuk lada hitam
- 1 sb sos tiram
- 2 sb sos BBQ blackpepper
- carrot & sawi
- garam & bhn perasa
- sedikit serbuk pati ayam knorr
- minyak secukupnya
- sedikit air
Bhn tumis:
- 1/2 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- sedikit ikan bilis
- sedikit belacan
- Tumbuk@kisar bwg besar,bwg putih,ikan bilis,belacan.
- Tumis bhn tumbuk hingga sedikit garing,masukkan fishcakes.
- Masukkan sos BBQ blackpepper,sos tiram.serbuk lada hitam dan sedikit air.Tambahkan garam & serbuk pati ayam knorr.
- Masukkan pula bihun dan gaulkan rata.Bila nampak agak lembut baru masukkan carrot dan sawi.
- Rasakan dulu,kalau terkurang boleh tambahkan garam@bhn perasa.(saya lebih suka letak garam @ perasa masa masukkan air awal2 tadi).
- Kulit popia
- 1 biji telur
- Minyak utk menggoreng
- 1 tin sardin
- 2 sb cili kisar
- 1/2 biji bawang besar-potong halus
- 3 biji bawang putih - potong halus
- Carrot-potong dadu kecil2
- sedikit halia-potong halus
- garam & bahan perasa
- sedikit perahan jus limau.
- Panaskan minyak,tumis hirisan bwg besar,bwg putih & halia serta cili kisar.
- Masukkan sardin,kacau & hancurkan.Masak hingga sedikit kering.
- Masukkan carrot,bhn perasa,jus limau.
- Ambil sekeping kulit popia,masukkan inti dan gulung.Lekatkan hujungnya dgn telur.
- Buat hingga habis.Goreng dgn api perlahan hingga garing dan masak.