Wednesday, 4 April 2012

Tip memilih bahan makanan secara selamat


Assalamualaikum.....


PILIH BAHAN MENTAH YANG SEGAR


Sayur-sayuran dan buah-buahan 
-Tidak layu,kecut,bertukar warna dan busuk

Makanan laut(ikan,udang,sotong,ketam)
-Kulit yg bersinar dan berwana terang dan tidak diselaputi oleh lendir yang tebal
-Cerah dan matanya tidak tenggelam.Segar dan insangnya berwarna merah cerah(bukan perang atau kering)
-Tidak berbau busuk
-Isi yang kenyal
-Udang tidak rosak,kulitnya lutsinar,tanpa tompok hitam


Daging


-Segar dan tidak berselaput
-Tidak busuk



Ayam


-Segar
-Tidak berbau busuk da tidak bertukar warna
-Lihat dengan kegemukan didada dan kelicinan kulitnya




Telur


-Tidak retak atau bocor
-Tidak terlalu tua atau terlampau banyak najis dan kotoran pada kulit telur




Bijirin/Kekacang


-Tidak berkualiti
-Tidak dicemari oleh serangga atau bahan asing
-Tidak dicampuri dengan bahan lain yang lebih murah

PILIH MAKANAN YANG SELAMAT
Makanan dalam tin
-tin itu tidak kemek,kembung atau berkarat
-tudungnya tidak kembung
-tidak dicampuri dengan bahan lain yang lebih murah

Makanan yang dibungkus
-Tidak bocor atau kotor
-Tidak menggunakan bahan bercetak majalah dan surat khabar) untuk membungkus

PILIH MAKANAN YANG TELAH DIMASAK DENGAN SEMPURNA
-Daging yang telah dimasak dengan sempurna berwarna perang di bahagian dalamnya
-Ayam yang telah dimasak mempunyai jus yang berwarna jernih dan tidak berwarna merah jambu apabila  dicucuk dengan garfu
-Ikan yang telah dimasak mesti sudah dipisahkankan isi dari tulang dan tidak berwarna merah jambu
-Telur kuning dan putih tidak jernih atau lutsinar

PILIH MAKANAN YANG BARU DIMASAK
-Elakkan daripada memakan makanan yang disediakan terlalu awal dari masa untuk dimakan
-Lebih baik makan sebaik sahaja selepas dimasak
-Panaskan dengan sempurna makanan yang telah dihidangkan untuk beberapa lama

PILIH MAKANAN YANG DISIMPAN DENGAN BETUL
-Bahan mentah yang mudah busuk(daging,ayam,ikan) sepatutnya disimpan pada suhu yang betul
-Makanan yang telah dimasak tidak diismpan bersama dengan bahan mentah
-Elakkan dari membiarkan makanan terhidang pada suhu bilik terlalu lama(lebih 4 jam)
-Bungkus atau tutup makanan untuk disimpan
-Makanan yang sedia untuk dimakan yang dipamerkan harus ditutup dengan sempurna

PILIH TEMPAT MAKANAN YANG BERSIH
-Tidak terlalu hampir dengan jalanraya dan laluan yang sibuk
-Jauh dari tempat ternakan haiwan,parit atau tangki septik
-Ada keperluan asas seperti air yang bersih untuk membasuh,elektrik,tempat membuang sampah yang betul dan tandas yang bersih
-Menyediakan gelas dan pinggan yang bersih dan tidak pecah aatu retak
-Elakkan gerai jalanan yang tidak bersih
-Tempat penyediaan makanan yang selamat dan bersih
-Bebas dari haiwan seperti kucing,anjing,tikus,lalat ,serangga,burung dan pepijat
-Utamakan premis yang mempunyai pengesahan dari pihak berkuasa tempatan sebagai  tempat yang bersih dan selamat

PILIH PREMIS MAKANAN YANG MENGUTAMAKAN KEBERSIHAN DIRI DAN PENGENDALIAN MAKANAN YANG BETUL
-Memakai pakaian yang betul dan bersih
-Memakai penutup kepala
-Mengutamakan kebersihan diri  ( kuku yang bersih dan pendek) tidak merokok,meludah,batuk ke arah makanan ,tidak menggunakan tangan untuk menyentuk makanan ,menggunakan tuala yang bersih ,tidak menjilat dan menggunakan jari untuk merasa
-Tidak menyediakan makanan berhampiran dengan tandas atau longkang

p/s sebagai pengguna kita harus membaca info2 yg berkaitan dengan makanan dan kesihatan,daripada bahan ini terbuang elok saya blogkannya ini di sini.
Sumber:Harian Metro(3 April 2012)

1 comment:

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....