Thursday, 5 April 2012

Bingka Kacang Merah

Assalamualaikum dan selamat petang.....
12:50 tghhari....
Hari nie @tika ini tgh bakar kuih bingka.....
siap adunan  awal lg.....simpan jap,nk hantar anak sekolah....
balik nnti continue nk membakar pula.... kalau ikut adunan nie,saya dpt 2 loyang,maybe loyang yg saya gunakan nie kecil....









Apa2 pun ,thanks yea Kak Yatie untuk resepinya, kuih bingka nya sedap......anak yg kecil, 1thn 6 bln pun ikut suka mkn kuih nie....Mohon c&p kat sini pula yea.....


Sumber:Kak Yatie@Sinar Kehidupanku


Bahan-bahan:

11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus)
1 cawan air*(* di kisar bersama)
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
2 cwn santan
1 cwn gula
3 sudu besar butter
2 biji telur
sedikit garam
pewarna merah
sedikit bijan
2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter

Cara-cara:
Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.
Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit.
Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.Selamat Mencuba.
 
******************************************************

myda_ahmad

********************************

2 comments:

  1. Warna bingka ni menyerlah sebab kacang merahnya kan Myda... nampak cantik!

    ReplyDelete
  2. thanks atas pujian kak amie...
    sebenarnya saya ada ++ warna magenta sikit....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....