Wednesday, 29 February 2012

Kari Sardin

 Assalamualaikum dan selamat berkunjung ke blog SejambakMawar Merah...........
Kalau dah hujung-hujung bulan nie kan,mesti banyak barang2 keperluan dapur yang sudah habis.Dan sementara menunggu untuk mencari masa yang sesuai  bershopping,maka jalan mudahnya beli je sardin,mudah lagi cepat dimasak......betul tak?......


Hari nie saya nak masak kari sardin.You all pernah buat tak?....mesti ada yang pernah kan!.....Kalau dulu2 mak saya suka masak sardin campur dengan santan pekat.Tapi saya tak pernah cuba lagi....maybe, next time kot.......
Oklah ,berbalik pada resepi nie,jom layan bahan-bahannya dulu......


Bahan-bahannya:
1 tin sardin(kecil)
1/2 sb sedikit serbuk kari
2 biji bawang putih-dicincang halus
1/2 biji bawang besar-dicincang halus
halia-dicincang halus
1 biji cili merah-potong menyerong
sedikit biji sawi & halba
Air dan minyak secukupnya
Garam dan bahan perasa
Asam keping


Cara-caranya:
1.Tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia.Kemudian masukkan biji sawi dan halba.Biarkan seketika.
2.Masukkan serbuk kari dan kacau rata.Kemudian,masukkan sardin,cili merah dan sedikit air serta asam keping.Perasakan dengan garam dan bahan perasa.


***********************************************
myda_ahmad

********************

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana anda sudi meninggalkan komen.In Sha Allah akan saya kunjungi blog anda .....