Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Friday, 21 March 2014

Sotong goreng kunyit dgn kacang buncis

Tak semua orang suka makan kacang buncis,tapi saya mmg suka sgt makan kacang buncis nie.
Lain org lain citarasanya.Mungkin dari segi baunya kot selepas dimasak...
Sayur ini pun kaya dengan protein dan vitamin,dapat membantu menurunkan tekanan darah serta mengawal metabolisme gula dalam darah dan amat seuai dimakan oleh mereka yang menghidapi penyakit kencing manis atau darah tinggi.Kacang ini juga dapat membantu mengatasi masalah mereka.Ini kerana ujian makmal telah menunjukkan kacang ini mengandungi serat dan enzim yang boleh membantu menurunkan berat badan.



Kacang buncis salah satu sayuran favourite saya,masaklah apa jenis pun,saya akan makan jugak...yg nie saya hanya goreng dgn sotong saja,kalau nak letak udang,bebola ke pun boleh jugak...

SOTONG GORENG KUNYIT DENGAN KACANG BUNCIS

Bahannya:-
beberapa ekor sotong
Kacang buncis-potong menyerong
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Serbuk kunyit

Bahan tumis di hiris:-
1 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
 Cili padi

Caranya:-
Sotong di siang,bersihkan dan potong kecil2.Lumurkan dgn serbuk kunyit & sedikit garam.
Gorengkan sekejap sotong,angkat ketepikan.
Masukkan bhn tumis,masak hingga sedikit layu,masukkan kacang buncis,kacau sebati.Masukkan garam.
Kemudian masukkan sotong,kacau sekejap dan terus tutup api.

Thursday, 20 March 2014

Cendawan Goreng

 Buat cendawan goreng untuk kunyah2,sambil tu sempat jugak mengupdate entry ke 2 untuk hari ini....
Maybe kalau anak2 semua ada kat rumah,dah habis agaknya cendawan goreng sepinggan ini,masih ada lagi berbaki banyak jugak....



CENDAWAN GORENG

Bahannya:-
Tepung beras
tepung jagung
sedikit tepung gandum
serbuk kari
kuib pati ayam Knorr
Sedikit garam
Serbuk lada sulah
Telur
Minyak utk menggoreng

Caranya:-
Carik2kan cendawan,cuci bersih dan toskan.
Pecahkan telur,campurkan dgn cendawan.Kacau sebati,masukkan sikit serbuk lada sulah.
Dalam bekas lain, campurkan semua jenis tepung ,serbuk kari,kiub pati ayam ,garam dan lada sulah.Gaul sebati.Amik sedikit cendawan tadi,gaulkan dgn tepung hingga rata.
Goreng hingga masak dan kekuningan.

Pau gebu dan Lembut

 Projek petang semalam nie,rajin2kan diri menguli doh untuk buat pau lembut.....penat menguli,banting2 sekejap...lepas tu uli balik dgn tangan.....sambil uli sambil banting2 doh itu......nak bagi elastiklah kononnya.....tu yg kejap2 banting.....alhamdulllilah lembut dimkn bila panas,tapi liat sikit bila dh sejuk,jadi bila nk makan kena kukus sekejap....



 Saya doublekan adunannya,cukup untuk saya dan siap tapau untuk adik2 lagi....anak2 kurang sikit dgn pau nie......



Resepi nie google jumpa kat blog dinaz,bila nampak kegebuaannya terus tertarik untuk membuatnya...Resepi asalnya dari  Kak Ton@myresepi.Apa2 pun terima kasih kerana sudi share resepi pau lembut ini.Halalkan saya panjang2kan resepi ini kat sini pula.....
Intinya saya guna inti kelapa aje.....lagipun mudah untuk disediakan....





Resepi:Kak Ton@myresepi


Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener-saya guna bread improver
  • 1/2 cawan air suam

Cara-cara

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba..

Sunday, 16 March 2014

Jom join Peraduan ini


Malam nie nak war2 sikit cerita ,tp bukan pasal makanan,tapi nak citer pasal peraduan nie,masa saya join dan hantar borang tu,datenya dah dekat2 nak tutup....(28 Feb 2014)...Bila bukak balik website nya,tarikh tutupnya dilanjutkan ke 31 Mac 2014.Masih sempat lagi kalau korang nak join.....
saja2,suka2 je nak join,manalah tau untung nasib bertuah.....


Nak lebih detail lagi klik ASNB....Lumayankan hadiahnya.....
Sesiapa yang ada simpanan ASB sudi2kan join....

Kerang Rebus dgn Sambal Kicap

 Memulakan bicara  petang ini dgn "",segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam.....Mari panjatkan doa untuk ahli2 keluarga kita termasuklah ibu,semoga dirahmati selalu hendakNya,dan tidak lupa kepada mangsa2 serta ahli keluarga mangsa MH370.AL Fatihah...amin..


Ok,berbalik pada cerita asal,hari nie saya nak cerita pasal kerang rebus.....mmg dah lama sangat ketagih nak makan kerang rebus.Kebetulan dah lama x mkn.Teringat masa zaman2 sekolah dulu,masa semua adik-beradik sume ada,maklumlah semuanya masih bersekolah,tak mcm sekarang masing2 sudah punya anak,bini,laki.....masing2 dgn arah tujuan masing2......kosong aje rumah,takdelah riuh rendah mcm dulu2.....Adik lelaki ke 3 dlm keluarga cukup suka sgt beli kerang,tak banyak pun beli,kekadang RM1@ RM2.00 dulu2 dh banyak dapatnya tu!!,balik rumah suruh saya rebus,nak ratah gitu aje katanya......saya pun apalagi tumpanglah dua kaki......

 Memang sedap dapat makan,kalau keinginan sudah di tunaikan.......esok2 tak tau lagi ngidam nak makan apa pulak...........


Nie pun tak banyak beli,cukup utk 2 org makan,saya & my hubby aje.....Kalau balik kg Selama,Perak,time bln2 puasa,mesti ada jual kerang rebus nie,tapi dicicah dgn kuah kacang....sedap jugak!!!kalau nak cari time bulan puasa je,hari2 lain mmg x de...

 Tapi lain pulak ceritanya kalau kat Johor,kitaorg cicah dgn sambal kicap,pun sedap jugak!!!...
Tak tahulah pulak,kalau kat negeri2 lain.....


Cara yg biasa saya masak,ikut resepi mak....rebus,kopek ,cicah dan ngap!!!...

KERANG REBUS CICAH SAMBAL KICAP
Bahan-bahan:-
Kerang
Serai
Daun kunyit
1 biji bawang merah sederhana besar-hiris
3 ulas bawang putih-hiris
Halia-hiris
Air secukupnya
Garam dan aji
Cili

Cara-caranya:-
Cuci bersih kerang,berus sikit dan bilas beberapa kali.
Masukkan semua bhn dlm periuk dan masak atas api.
Biarkan mendidih dan perasakan garamnya.
(saya x suka masak terlalu lama,nanti isi kerang mengecut)

SAMBAL KICAP
10 biji cili
1@2 ulas bawang putih
Kicap manis
Sedikit perahan jus limau

Tumbuk lumat cili & bwg putih,kemudian curahkan kicap manis dan perahkan limau sikit.

Ratah pun sodap!!!!!...

Friday, 14 March 2014

Kuey Tiaw goreng

breakfast untuk pagi hingga ke tghhari ini,mula2 goreng 1 bungkus aje,bila anak2 balik sekolah diorg request nak  makan kuey tiaw lagi.......nak x nk kena jugaklah masakkan,walaupun dlm masa yg sama kena msk utk lunch jugak.......huhuhu....kalau mskkan utk anak2 x yah banyak2 letak isi dlmnya,cuma is ayam@fishball aje dan telur....tapi kali nie dapat beli kueytiaw  yg potongannya yg kecil2,dh lama cari yg cam nie,selalunya kalau yg ada kt kedai tu lebar2....bila msk dia kembang,x sedap......
Nak wt camner,ni aje yg diorg boleh mkn banyak,kalau nasi,nak abis 1 pinggan pun payah.....goreng dgn cara yg ringkas aje...

Bahan-bahan:-
Kuey Tiaw
Isi ayam@fishball
Cili giling
Sos cili
sedikit belacan
Kiub pati ayam
Minyak secukupnya
Kicap manis@pekat
Bwg putih -ketuk aje
Telur
Taugeh & daun kucai

Bhn lain:
Kicap cair +potongkan cili hijau
Perahan jus limau

Caranya:-
Basuh sat kueytiaw tu,tp jg lama2.Panaskan minyak,masukkan isi ayam,goreng sat,masukkan bwg putih dan cili giling,biarkan jap hingga naik bau.
Masukkan telur,kacau bg hancur,masukkan sos cili,kicap pekat,masukkan kueytiaw,kacau mesra.
Masukkan kiub pati ayam & sedikit belacan hancur.Kacau rata.Last sekali baru masukkan taugeh.
Kacau sebati dgn api sederhana,perasakan garamnya.Bila dh ok boleh tutup api.
Hidangkan dgn kicap +cili dan perahan sikit jus limau nipis.Mmg menambat selera bila ada rasa masam2 gitu.

Thursday, 13 March 2014

Sayur Campur


Masak sayur yg mudah2 aje...cepat masak cepatlah makan.....
Selalu makan kat kedai oder sayur campur,datangnya secoit aje,kalau pinggan tu kecil,sikitlah.....tp betullah oder pun tuk sorg makan...tapi kalau msk sendiri lg puashati,dpt tambah2...jom,tgk cara saya msk sayur campur....
Bahan-bahannya:-
sedikit sotong/isi ayam/daging
Kobis putih
Carrot
Bunga kobis
Cili merah-hiris menyerong
bwg putih-ketuk
minyak secukupnya
1/2 kiub pati ayam
sedikit air
tpg jagung-pekatkan kuah
cili hijau-ketuk je(kalau nk pedas)
Garam

Cara-caranya:-
Panaskan minyak,masukkan bwg putih ketuk,biarkan hingga kekuningan.
Masukan sotong,kacau kejap,masukkan sikit air,masukkan kiub pati ayam.
Masukkan bancuhan tpg jagung,garam.
Masukkan carrot,kobis bunga,kemudian baru masukkan kobis putih,kacau mesra dan tutup api.

Wednesday, 5 March 2014

Ikan masak cili merah


Hari ini masak simple ajer,yang pasti dapat memenuhi anak tekak sungguhpun tiada selera nak makan.....walaubagaimanapun perut harus diisi jugak!!....Ikan kembung masak cili yang kurang pedasnya.....di lawankan pula dgn timun jepun yg rangup serta salad dicicah dgn budu...wow!!!drp x de selera terus bertambah2 nasi......jangan x caya pulak!!!!......


Seekor ikan kembung saya msk singgang,biar berkuah sikit...dan beberapa ekor digoreng saja........selalunya masak kena ada berkuah sikit untuk menambat selera anak2....jom semak resepi ikan masak cili di bawah....


IKAN MASAK CILI MERAH
Bahan-bahan:-
4 ekor ikan kembung 
(lumurkan serbuk kunyit & garam-digoreng)
Minyak secukupnya
sedikit air
Air asam
Garam & bhn perasa

Bahan kisar/blender:-
5 biji lada  besar merah
5 biji cili hijau
1 biji bwg merah(sederhana besar)
3 ulas bwg putih

Cara-caranya:-
Tumiskan bhn blender hingga naik minyak.
Masukkan sedikit air asam,garam & bhn perasa.
Biarkan sekejap,bila agak2 kering,baru masukkan ikan yg sudah digoreng td.Kacau rata.
Hidangkan dgn ulaman ,budu dan nasi putih.

Monday, 3 March 2014

Kuih Lompang

belum dikukus...
 Petang nie,tgh senang2,tu yg rajin sgt nak buat kuih lompang nie....yelah semalam cukup tido coz semalam masuk shif pagi,so malam tu tido mmg tak de gangguan....kebetulan pula,my hubby pun tiada di rumah.Dia gi outing kat Surabaya.Start hari khamis minggu lepas dia dh pegi,malam nie baru balik....

Sudah dikukus..
 Caranya pun senang sangat nak buat,rasanya kalau nak kukus guna loyang besar mcm nak buat kuih kosui pun boleh.....lagi senang,tapi  mungkin tghnya x de lompang kot(nak tau kena try buat lg guna loyang)....tapi kalau guna acuan nie pun senang juga.....senang nak ngap!!!hihihi....


 Rasanya pun lebih kurang mcm kuih kosui aje.....mmg sedap dan lembut!!!....




mulanya google tu jumpa resepi kuih lompang nie kat blog Dari Dapur Kecilku,lepas tu gi pulak kat myresepi sweetllilly tu....ada perbezaan sikit dari segi bhn2 nya......tapi saya ikut resepi yg sally Rashid buat,bahannya ada menggunakan santan.....bila ada guna santan tu,rasanya lebih lemak2 gitu......



 Kuih Lompang...apa2pun thanks coz sudi share resepi yang mantop ini......Mohon di share resepinya di sini pula yea.....






Kuih Lompang


Bahan-bahan ( . )

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung ubi
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 cawan air(saya guna 1 cwn air & 1 cawan santan cair)
  • daun pandan
  • kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap

Cara-cara

  1. - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
  2. satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
  3. kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
  4. tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
  5. kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
  6. hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi

Sedap!!!sgt lembut....jemput makan....