Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Wednesday, 26 February 2014

Sup sayur campur dengan telur

 Menu lunch hari nie sup sayur campur dengan telur yang simple dan cendawan goreng saja......
Malas nak masak yang mengambil masa lama,kalau boleh masak nak cepat siap dan cepat di makan....dan yg berkuah...

 Cari aje apa yg ada kat dlm peti sejuk,keluarkan,kemudian pilih2 mana yg patut.....


 Dan ini dia hasilnya lunch saya utk hari ini....simple kan!!...U all mesti lagi pro masak sup2 nie kan....saya msk yg simple2 aje...


SUP SAYUR CAMPUR  DENGAN TELUR
 Bahan-bahan:-
Sedikit kobis beijing
Brocoli/Kobis bunga
Lobak merah
Cili merah-hiris menyerong
telur
halia-hiris@ketuk
 bwg putih-diketuk aje
1 kiub pati ayam
Air secukupnya
Minyak
Garam

Cara-caranya:-
Potong semua sayur.Basuh bersih dan toskan.
Panaskan minyak,tumiskan bwg putih  dan halia hingga kekuningan,masukkan air dan kiub pati ayam.
Biarkan hingga mendidih.Kemudian masukkan telur,biarkan seketika..
Masukkan segala jenis sayur dan cili merah,tambahkan garam.Agak2 sayur dh masak,boleh tutup api.


Mudah je kan!!..

Tuesday, 25 February 2014

Kuih Lopes

Masih lagi dalam loyang,baru je siap kukus.......
 Hari nie saya  terajin sangat nak ke dapur.....start dari pagi tadi,sambil menadah air coz kat Selangor nie ada catuan air,tapi tak tau start dari kawsan mane....so,kenalah tadah air banyak2,karang bila air dah tak keluar,x de lah susah2 nak cari air..... semua tong2 lama yang tersorok2 saya keluarkan utk tadah air....susah kalau x de air nie .....


oklah berbalik pada entry utk petang ini,saya nak kongsikan minum petang saya,kuih lopes....
Kuih Lopes nie mmg fav saya,cuma dulu2 time sekolah tak pernah pun jumpa kuih nie,bila dah dok kat bandar nie baru tau.....skrg nie,  bila dh sekali mkn,terasa nak lagi....

 Tersangatlah mudah untuk membuatnya bagi sayalah,tapi baru nie berkesempatan utk melaksanakannya......maybe lepas2 nie ada ulangtayangnya lagi(kalau rajinlah)...hihihi....

 Hajat hati nak makan kuih lopes nie dah dapat.....dapat juga bagi kat jiran sebelah dan jiran belakang rumah untuk merasa  airtangan saya.......Apa2 pun terima kasih pada yang empunya resepi ini dan yg sudi share.......Mohon ditepekkan resepinya di sini pula yea.....



KUIH LOPES

Sumber:Myresepi@tulip77

Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24ketul )

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam(saya kukus sekejap)
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.
  5. Saya guna foil aluminium utk balut pulut.MAsukkan pulut,tekan2 sikit,gulung dgn kemas,punjutkan kiri dan kanan foil tu.

Monday, 24 February 2014

Hasil Men"snap" petang semalam kat Taman Wetland

Ahad,petang semalam gi kat Taman Wetland,my hubby ajak,nak ajar amik gambar katanya....
sungguh2 dia suruh saya masuk photograpy contest ....anjuran Taman Wetland,yg akan diadakan pada 1 & 2 Mac nie......temanya fauna.....tapi rasa macam tak yakin je....yelah kena gi sorang2,my hubby nak terbang gi Surabaya,lama pulak tu....start 27/2 nie dia dh berangkat sampailah 3/3 nanti...tinggallah saya ngan anak2 kat rumah.....tu yg x yakin ,kalau dia ada rasa semangatlah sikit kan!!..
suh amik fauna,dia amik flora.....tp x pelah,cantik jugakkan...
  Ni sempat jugaklah snap petang semalam....

 Pepatung,susah jugak nak bagi dia dok diam2....pantang kita gerak jer,dia terbang....





perlu belajar lagi,masih ada lagi yg tidak memuaskan...

Udang masak Tiga Rasa

 Selamat petang semua...
Hari nie saya nak share resepi udang masak tiga rasa.hasil carian saya kat blog Secuit Rasa......dah lama jugak tinjau2 resepi udang nie......baru berkesempatan nak melaksanakan hajat .....selalu cuma masak sambal je,la nie nk try resepi UJ nie pulak.....memang sedap!!,ada rasa msam manisnya....nak2 lagi main ratah aje....thanks yea Uj sudi share resepi udang yg sedap nie......


UDANG MASAK TIGA RASA

Bahan-bahan:-
1/2 kilo udang ( klu bole yg besau2)
1/4 cwn cili kering kisar*(saya guna cili merah dlm 4@5 biji)
15 biji cili api dikisar *(x letak)
1inci halis dihiris
4 ulas bwg putih diketuk dan dicincang(saya blender sekali dgn cili)
2 biji bwg besar dihiris bulat
4 helai daun limau purut
2 sudu bsr sos tiram(x letak sbb x de)
1/2 cwn sos cili
sedikit kunyit serbuk 
sedikit air
garam dan gula  perasa( optional)
sedikit myk utk menumis
1 biji tomato-belah 4(saya tambah)

Cara:

1.    Bersihkan udang gaul dgn sedikit garam dan serbuk kunyit.
2.    Panaskan myk gireng udang suku masak.Angkat
3.    Dengan myk berbaki goreng halia dan bwg putih sehingga wangi.Addkan cili kisar ( *)
       Goreng sehingga cili benar2 masak.
4.    Addkan sos tiram,sos cili serta daun limau purut.kacau rata addkan sedikit air.Biar mereneh
5.    Bila dah mereneh addkan udang gaul rata dan sebati.Perasakan dgn garam serta gula
6.    Addkan bwg besar..Rasa masam .manis serta pedasnya.Kacau rata dan angkat....


Jemput makan semua...

Wednesday, 19 February 2014

Rezeki Pertandingan Fotografi Karnival 1001 Rasa Sate Kajang

Sekadar nak kongsi kegembiraan  bersama....
Rezeki lagi ....Sempena Karnival 1001 Rasa Sate Kajang..
Alhamdullilah,Syukur....
lepas nie kena berjinak2 lagi dlm dunia photo contest.....

Sijil Penyertaan dan wang tunai RM1000.00


Tema"Keriangan dan Persekitaran" Sempena Karnival 1001 Rasa Sate Kajang.

Bubur Jagung

 Semalam ada kawan sekerja bagi jagung,daripada rosak begitu saja..elok saya buat sesuatu padanya...


Bubur Jagung
Bahan-bahan:
1 batang jagung,buang kulitnya,kopek atau rautkan biji2nya
1 kotak santan
500ml air
1@2sb gula merah
1/4 cwn gula pasir
2 sb biji sagu
secubit garam

Cara-caranya:
  1. Masukkan santan,air,jagung,gula pasir kedlm periuk dan didihkan dgn api perlahan.
  2. Bancuhkan gula merah dgn sedikit air panas,tapis dan masukkan ke dlm periuk tadi.Biarkan sebentar sehingga mendidih.
  3. Basuh dan toskan biji sagu.Masukkan biji sagu ke dlm periuk bubur tadi apabila ianya dah mendidih.
  4. Perasakan gulanya,masukkan garam ,agak2 jgn telalu manis,jika terlalu manis,masukkan sikit air dan didihkan lagi.
  5. Masak hingga biji sagu betul2 kembang.

Tuesday, 18 February 2014

Bihun Sup

 Malam semalam dh kepingin benor nak makan bihun sup,nk gi kedai punyalah malas sungguh,dengan bdn yg lemah dan pening2 nie...so cuma sumbat mulut dgn biskut kering cicah air milo je....jadilah daripada biarkan perut kosong,yg penting terisi jugak kan!!!!....

Dah kepingin nak makan, so pagi2 dh gi kedai,beli bahan2 nak masak.....
maka dengan rasminya lunch hari nie adalah bihun sup......
mudah dan senang dimasak...
anak2 pun suka sgt bihun sup nie,nak2 lagi si Yaya .....bertambah2 dia makan,habis 1 mangkuk tambah lagi 1 mangkuk bihun......suka tgk si Yaya makan banyak....


Kalau masak sikit je,biasanya saya rebus terus aje....tapi kalau nak buat banyak2 saya tumis dulu bahan2 nya...

Bahan-bahan:-
1 paket bihun
1/4 drp 1 ekor ayam-potong kecil2
Sup bunjut(lalukan air ke atasnya,supaya hilang kotoran@habuk2)
2 kiub pati ayam knorr
Garam
Air secukupnya
Serbuk sup abadi secukupnya
sedikit serbuk lada hitam
sedikit minyak utk menumis


Bahan tumbuk:-
Halia
Bawang merah
bawang putih

Bahan tumis:-
Kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
Bahan lain:-
Taugeh,daun bawang,daun sup,bawang goreng

Cara-caranya:-
  1. Masak air hingga didih,masukkan bihun,slowkan api,biarkan hingga lembut.Toskan.Kemudian jiruskan air sejuk ke atas bihun dan toskan lagi.
  2. Panaskan minyak,tumiskan bhn tumis dan bhn tumbuk hingga kekuningan.Masukkan ayam,kacau sebati dan biarkan ayam tadi masak sekejap atau hingga keluar minyak.
  3. Masukkan air,kiub pati ayam,sup bunjut,garam,serbuk sup adabi,serbuk lada hitam.Biarkan hingga mendidih.Renih dgn api sederhana
  4. Biarkan sup ayam tadi mendidih,kita sediakan bhn2 lain seperti daun sup, daun bwg,taugeh dan sambal kicap.


SAMBAL KICAP
6-10 batang cili padi hijau
 2 ulas bawang putih  
Kicap manis
Sedikit jus limau nipis

Caranya:-
Tumbuk cili dan bwg putih hingga lumat.
Masukkan ke dlm mangkuk kecil dan curahkan kicap manis.
Tambahkan sedikit perahan jus limau nipis.Kacau sebati.Siap.




Saturday, 15 February 2014

Sotong masak cili

Menu lunch hari ini...
tak de yg special,cuma sotong masak cili merah aje...
sian saya,masak tapi anak2 tak jamah pun sotong masak cili nie...
last2 saya dan adik je yg makan,nasib baik adik tak keje,lehlah tolong2 perabiskan sotong cili nie...

Sotong nie jiran sebelah rumah bagi mentah2,dah 2,3 hari...baru hari nie masak....tupun masak 2 ekor je,tak leh banyak2....selalu jugak jiran sebelah nie bagi apa2 ,banyak dah pinggan dia kat rumah,nak balas,tak rajin nak masak.....huhuhu..


SOTONG MASAK CILI
 Bahan-bahan:-
2 ekor sotong(ukuran seekor sotong dlm 2 jengkal)
4 batang lada merah
1/2 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
3 bji cili hijau
Garam & Ajinomoto
Minyak
Air asam


Cara-caranya:-

  1. Sotong di siang ,buang tulang &,potong kecil2.Basuh bersih dan toskan.
  2. Blender bwg merah,bwg putih,cili hijau & lada merah.
  3. Tumiskan bhn blender hingga betul2 masak @agak2 sedikit kering.
  4. Masukkan sotong,kacau rata,masukkan garam & aji.
  5. Kacau sebati,padam api bila sotong dh masak.


Tuesday, 11 February 2014

Donut Lembut

Ptg nie ada semangat sikit nak buat kuih utk makan2 ptg...entahlah,maybe mulut teringin nak makan,tu sbb tangan dan badan pun kena paksa ringankan dan rajinkan utk membuatnya....lagipun ,la nie perut asyik kena sentiasa terisi,makan sikit tapi kerap.......nak makan nasi tak de selera,kalau makan pun tunggu perut nak masuk angin barulah sibuk2 nak cari nasi......
Memang sangat gebu dan lembut donut nie,rugi saya tak mencubanya awal2 lagi.......Apa2 pun terima kasih pada Kak Yatie yang memanjang2kan resepi donut nie.Resepi asal dari Hasue myresepi.Thanks sudi berkongsi resepi yea.....





Donut Lembut
Sumber:http://yatiememories.blogspot.com/2013/07/donut-lembut.html

Bahan-bahan (Untuk pelbagai Jenis Kuih Muih yang memerlukan doh yang lembut)
500 Tepung berprotein Tinggi/tpg roti(guna tepung gandum pun ok)
1 paket Yis segera-11gram(jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
50gm marjerin/butter
1 sudu makan (penuh)shortening(lelemak sayuran)
2 sudu makan(penuh)gula pasir
2 sudu makan susu pekat/susu tepung(ikut citarasa)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Gula halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam(bergantung pd kualiti tepung)

Cara-cara:

  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam.Masukkan yis segera,gula pasir,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8- 10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan.Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dh sebati tu kacau satu arah je menggunakan sudu.
  4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tdk melekat di tangan.(sisa2 tepung kat dalam bekas tu semua bersih).Doh dah siap.
  6. Doh tidak perlu direhatkan,)kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10 minit)boleh terus sahaja dicanai setebal stgh inci(agak2 je).Boleh tambahsedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda.Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dgn api perlahan.Gunakan minyak yang banyak utk mrnggoreng.
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti dount gorengna pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab dounut ni anak mengembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur).
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan.Sedia utk dihidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda.SELAMAT MENCUBA ^_^