Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Wednesday, 29 January 2014

Kuih Siput

 
Semalam merajinkan diri untuk menyiput,berkat kesabaran walaupun dirundung  pening2,alhamdullilah masih boleh lagi menyudahkan menggentel kuih siput ini seorang diri dgn ditemani 2 anak kecil yang suka bermain dgn adunan ..... nielah hasilnya kuih siput yang saya masih lagi guna resepi K1 blog Citarasawan.
Cumanya saya tambahkan lebih santan,maybe sukatan tepungnya agak terlebih kot,tu yg kena guna air/santan lebih.....agak2 cukup untuk adunan boleh diuli dan dibentuk.....x delah terlalu keras@terlalu lembik....saya doublekan bahan2nya sebab malas nak menguli lagi,buat banyak sekali,senang......time tgk tv ke bolehlah sambil2 ngunyah2 kuih siput nie....





KUIH SIPUT
Sumber:K1@Resepi Citarasawan
Bahan-bahan:
  • 250gm tepung gandum
  • 70gm marjerin(3 sudu besar)
  • 1 biji telur -dipukul ringan
  • 1 sudu besar ketumbar-kisar halus
  • 1/2 sudu teh jintan manis-kisar halus
  • 1/2 sudu teh jintan putih-kisar halus
  • 1 sudu besar udang kering-kisar halus
  • 1 sudu besar serbuk cili/serbuk kari daging
  • 1/2 sudu teh garam
  •  2 sudu besar santan/air

Minyak untuk menggoreng
Beberapa tangkai daun kari

Cara-cara:
  1. Gaul tepung,garam dan marjerin bersama rempah kisar dan udang kering hingga rata.Masukkan telur dan santan.Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Ambil secubit adunan,geselkan dan gulung di atas papan acuan siput.
  3. Goreng dengan api sederhana.Apabila hampir garing,masukkan daun kari,goreng hingga garing dan rangup.Angkat dan toskan.
  4. Sejukkan dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Saturday, 25 January 2014

Terung bercili dgn kacang panjang

 Assalamualaikum......
Lama tak update pasal masak2,sejak mabuk2 nie asyik nak baring je kalau boleh.....
tapi x boleh selalu baring ,masak tetap kena masak walaupun yg simple2 .......
dan masak pun bila tekak nak makan,kalau x membazir je masak.....
Ntah dari mana datangnya terung comel2 nie,tetiba je ada kat dalam peti sejuk,maybe adik bawak kot@kawannya bagi ke......Sejak mabuk2,ikutkan mmg x de selera nak makan,tapi paksa jugaklah,kalau tidak perut masuk angin nanti,terus jadi pening.......tekak mabuk nie,kalau boleh nak makan yg pedas2....so masaklah terung cili bersama kacang panjang......siap jer masak,cepat2 makan,tak tunggu dah org lain.....


 Bahan-bahan:-
Terung
Kacang panjang
4 @5 batang lada merah
2 @3 biji cili hijau
1 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
sedikit belacan
Ikan bilis
Garam & perasa secukupnya

Cara-caranya:-

  1. Blender semua bhn kecuali ikan bilis.
  2. Gorengkan ikan bilis hingga sedikit garing,masukkan bhn blender,biarkan hingga naik bau.
  3. Masukkan terung,kacau sebati ,biarkan sebentar biar empuk sedikit.
  4. Masukkan garam dan bhn perasa.
  5. Agak2 terung dah empuk ,masukkan kacang panjang,kacau rata dan angkat.

Monday, 20 January 2014

Ubi goreng berempah

 
 Ada 3 ketul ubi aje kat rumah,itupun yang kecik2....adik bawak,katanya ada jiran sebelah rumah adik yg sorang lagi tu bagi......kalau nak buat talam ubi memang x cukup,alang2 busuk ,elok saya goreng jer....tak nak guna banyak sangat bahan2,cuma saya guna rempah dan bwg putih,serbuk lada cili,kunyit dan garam ...


 Teramatlah mudah utk menyediakannya....

UBI GORENG BEREMPAH
Bahan:-
2 ketul ubi muda
1sk ketumbar
1sk jintan manis
1 sk jintan putih
3 ulas bwg putih
serbuk cili kisar
serbuk kunyit
garam

Semua bahan ditumbuk dan lumurkan pada ubi yg dah siap dipotong2.
Perap sekejap.Goreng hingga kekuningan dan masak.Angkat dan toskan.
Sedap kalau dimakan dgn sambal kicap....









Sunday, 19 January 2014

Keropok Laksa




 Kopok nie da famous rasanya kt FB,cuma saya  baru nak start mencuba....Kebetulan ada laksa berbaki kat rumah,sesaja nak try......sedap ke??...bila dah digoreng rasanya tawar,macam tak sedap jer.....tapi lepas ditaburkan dgn serbuk cheese ....ternyata sedap jugak!!......saya  dah cuba,you all bila lagi???.

Thursday, 16 January 2014

Taugeh goreng dengan tempe



Hari nie teringin nak makan taugeh goreng,kebetulan masa shopping  brg dapur kat econsave minggu lepas,ada amik banyak jugak taugeh,nampak sayur segar2,kalau boleh semua nak amik......
sekali shopping sayur jer dah 6 jenis sayur masuk dalam troli termasuklah sawi,meranti,tempe,kangkung,kobis beijing......Sayur kangkung dah sudah ,la nie giliran taugeh pulak utk dimasak......Agak lama jugak x makan sayur taugeh goreng ,jarang2 beli coz kurang mendapat sambutan....
Masak sayur taugeh nie saya gandingkan dgn tempe......kalau jarang2 makan,pasti menyelerakan....

Sambal belacan vs Ikan sebarau goreng


Masih lagi terkenangkan sambal belacan kat Langkawi ,masa 2 kami gi melancong bulan yang lepas...memang sedap sungguh sambal belacan tuh!!...Rasanya seakan ada udang2 kecil di dalamnya,dan gara2 nak makan sambal tuh,try lah buat yang sama dengannya...

Bahan:-
Cili hijau
Cili merah
Belacang
Bwg merah
Air asam jawa
cencaluk
Garam & gula

Blenderkan semua bhn tu,air asam jawa jgn banyak sangat dan blender kasar...
Tuangkan dalam mangkuk,masukkan 1 sb cencaluk lagi dan perasakan garamnya...kalau nak masam lagi boleh perahkan limau nipis...

Ni ikan sebarau goreng rangup....jemput makan semua....

Wednesday, 8 January 2014

Cucur Kentang

 salam pagi Rabu....
Pagi nie hanya bf cucur kentang saja,proses mengulinya dari ptg semalam,simpan dlm peti sejuk dan pagi nie baru nak menggoreng.Asalnya nak buat bebola kentang cheese,ntah apa silapnya,last2 tambahkan lebih air dan uli macam nak buat cucur aje....adalah tu ,mana silapnya,maybe saya sendiri yg tak baca betul2 resepinya.....huhhu...

Bahan pun main masuk jer dalam mangkuk,tak sukat pun ..main agak2 je...tapi yg pasti dalamnya ada
Tepung gandum
kentang yg dah direbus ,kemudian di blender hancur
susu pekat
gula pasir
yis
butter sikit
secubit garam
air secukupnya
dan kacau sebati.....lama perapnya,mana x nya,uli dr ptg semalam,pagi nie baru start menggoreng.....mcm nk wat roti pulak kan!!!!!......Letak pulak kat bahagian bawah,bukan nya di bahagian sejuk beku....balik2 keje pagi tadi,tgk dh nak melimpah adunan tu......

Tuesday, 7 January 2014

Chicken Grilled dgn sos blackpepper

Sejak dah beli magic pan nie,selalu sgt masak ayam menggunakan pan tu....mudah dan senang,masukkan dan tutup,tinggal jap(tapi kena pastikan guna api kecil yea,kalau api besar gerenti dah hangus,hitam legam....so tghhari td nak cuba buat chicken grilled,sebenarnya dah masuk 5@6 kali buat chicken grilled kat magic pan tu,cuma kali nie lambat sikit habis,coz anak2 sekolah ,yg ada kt rumah cuma 4 org aje...sempatlah touch up sikit ,dan amik gambar utk entry hari ini....Alhamdullilah ,kenyang ....

Perap ayam dulu...



Bahan-bahan utk ayam perapan:
Ayam-bahagian dada,potong nipis,amik juga bhgian kepak dan peha.
Serbuk cili kisar
Sos soya dan sos tiram
serbuk lada sulah 
sedikit garam
sedikit minyak bijan

Caranya:
  1. Titiskan sedikit minyak atas kuali pemanggang ajaib.
  2. Masukkan ayam yg dah diperap  dan susun atas kuali pemanggang ajaib.
  3. Tutupkan sebentar penutup kuali pemanggang ajaib.Agak2 dlm masa 5 minit.
  4. Kemudian bukakan penutupnya,dan biarkan terbuka saja.
  5. Balik2kan ayam dan bila dh masak dan agak kering bolehlah di angkat.


Sos Blackpapper:-

2 cawan air
1 biji bawang besar-potong dadu
2 ulas bwg putih-racik halus
1 sb mentega
4 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
2@3 sb tepung jagung
1 1/2 kiub pati ayam
Garam

Caranya:-
  1. Cairkan butter dlm periuk,masukkan bwg besar & bwg putih,Tumis hingga masak.
  2. Masukkan air,serbuk lada hitam,sos cili,kiub pati ayam dan kicap.Kacau sebati.
  3. Biarkan hingga mendidih,perasakan garamnya.
  4. Masukkan tpg jagung yg dah siap dibancuh dgn sedikit air .Kacau sebati.Ikut kepekatan masing2,kalau nak cair kurangkan sikit tpg jagung.Reneh dgn api perlahan.Agak2 dh pekat ,bolehlah tutup api.

Asam limau utk loya2


Assalamualaikum dan selamat pagi semua pengunjung2.....Alhamudullilah,saya masih di sini dgn harapan semua kalian sihat dan sejahtera hendakNya...
Hanya update blog yang ringkas2 aje....dulu2time anak dara mmg cukup suka makan asam limau nie,mmg geram tgk limau nie.....apa lagi pi lah kedai cari asam merah nie...makan sekali dgn limau2nya.....terliur ko!!!..
Semalam makan asam liamu nie pun nak hilangkan rasa mual2 dan loya2 akibat pembawaan budak.....
tak pun dapat bau kulitnya pun jadilah.....kalau mengandung dulu2 pun siap bawak 1 biji ,masuk dlm beg,kalau rasa pening,nk muntah,cepat2 kuarkan limau dlm beg dan picitkan sikit kulitnya dan cium baunya....korang dulu time preggy,ada x yg cam saya nie???....mesti ada kot!!!!

Saturday, 4 January 2014

Sandwich Telur bersalad

Syukur Alhamdullilah,masih lagi diberikan kesihatan yang baik untukku melalui hari2 yang indah ini bersama family tersayang......sebenarnya memang banyak yang terindah  dan salah satunya tahun ini  saya dapat mengandung lagi.....dan bakal melahirkannya pada awal bulan 9 nanti....
Sekarang kandunganku baru jer masuk 5 minggu....alahan2 muntah masih belum lagi menyerang.....
sungguhpun begitu ,mulut teringin nak makan makanan yg kurang berminyak....so pagi tadi buat sandwich untuk memenuhi citarasa anak tekak....


pagi nie bersarapan dengan sandiwch yang penuh dengan sayur2 mentah@salad....memang sedap!!!
Nak buat pun x sesusah mana dan cepat...

  • Telur-Goreng 2 biji telur dgn menggunakan minyak yg sikit,kacau2 bagi hancur.....angkat,masukkan  dalam mngkuk.Ambik 2@3 sudu besar mayonis,masukkan dalam mangkuk telur tadi....letakkan lada sulah..kacau2..
  • salad - Potong nipis @ kecik2 kobis beijing dan carrot,basuh basuh bersih...toskan..Masukkan mayonis dan perahkan 2 biji limau kasturi,kacau sebati...

kemudian bolehlah letakkan di atas roti dan picitkan sos cili.....


Part 4-Air Terjun Telaga Tujuh,Langkawi


Petang 18/12/13,jam 3.00pm ,kami ke Air Terjun Telaga Tujuh.Kena mendaki sikit untuk sampai ke sana..penat jugaklah,sat2 berhenti,tarik nafas panjang dulu....pas tu,sambung balik pendakian kami....setelah penat mendaki jalan tar,kami melalui tangga pulak...



 tak sanggup rasanya nak meneruskan pendakian,so try mendaki secara mengundur,kurang sikit kelenguhan kaki....
 Ni teman2 kami masa mendaki..hihihi....





 Sampai takat papan tanda nie aje yg boleh kami daki,terus belok kiri.....di situ jalan dah mula mendatar da menurun bukit.....


 Ada yang terus mendaki lagi,tapi kami hanya mampu sampai sini ajer....


Anak2 seronok mandi,saya dok kat pondok kecik tu ajer,malas nak mandi...