Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Saturday, 29 September 2012

"Kenapa Maybank perlu bagi saya tiket ke Legoland"

Wah! kalau dapat nie memang best sangat!!!!..Maklumlah keluarga besar ,kalau nak gi sana perlukan ongkos yang banyak,so kalau Maybank sanggup sponsor untuk kami seramai 8 orang,langkah bertuahnya badan dapat berada di sana,kaki dapat berdiri di pintu masuk Legoland,mata dapat melihat keunikkan struktur binaan bangunan ,kota,patung-patung dan  banyak lagi  terdapat di Legoland yang direka melalui bongkah-bongkah  plastik kecil serta kepingan lain yang boleh disusun menjadi model.

Hati dan perasaan, dapat merasai kegembiraan dan keseronokkan kanak-kanak serta keriangan mereka bermain ketika berada di suatu tempat yang keseluruhannya merangkumi bongkah-bongkah plastik kecil iaitu Lego.


Maybank perlu bagi saya tiket ke Legoland kerana:


Saya adalah pelanggan setia Maybank.Bermulanya kisah tahun 1996,saya diterima bekerja sebagai kerani bank di Maybank di Kajang.Proses temuduga dilakukan di Plaza Perangsang Shah Alam,yang mana ketika itu saya berulang-alik dari Bangi dengan menaiki bas sangkut-sangkut.Tanpa peneman mungkin saya tidak akan sampai ke Shah Alam. Tugas saya ketika itu sangat menyulitkan kerana ketika itu saya baru nak mula bekerja di bank.Dengan tiada pengalaman serta komunikasi ,saya jadi janggal dibuatnya,dahlah ketika itu saya ditempatkan di kaunter pertanyaan.....Kesimpulannya,saya hanya kerja 1 hari saja,ditambah pulak hari ke 2 itu saya ketinggalan bas........esok-esoknya rasa macam menyesal pun ada.......sebab tak jadi warga Maybank.

Di hari pertama bertugas,saya telah dibukakan buku simpanan oleh kakitangan yang bertugas.Memang sebelum tu tak pernah pun ada buku simpanan.Adalah dalam 6 @ 7 tahun saya tak aktifkan akaun.Dan selepas itu hingga sekarang ini,saya masih lagi setia menggunakan akaun Maybank.Gaji bekerja sekarang pun terus  masuk ke akaun maybank.Kalau dulu-dulu guna byhand je,sejak Maybank telefon ,suruh aktifkan buku,terus saya  maklumkan ke bahagian kewangan tempat saya bekerja untuk memasukkan terus gaji ke akaun Maybank.

Dengan adanya Maybank Online, memudahkan lagi saya untuk membayar segala bil-bil,bayaran pinjaman untuk perumahan,kereta dan ASB pun boleh.Hanya dihujung jari sahaja.Sangat mudah dan menjimatkan masa.Dah tak payah nak keluar-keluar rumah dan mengambil nombor giliran serta menunggu.Di malam hari pun masih lagi boleh untuk menjelaskan segala hutang-hutang.


 Untuk pembelian kereta.


Untuk pembelian rumah.

Saya juga menabung dalam ASB dan anak-anak dalam ASD,Maybank turut meyediakan kaunter untuk urusan Amanah Saham.Tak perlu lagi saya untuk menunggu  kerana semua itu saya boleh buat urusan melalui Maybank Online,kalau rajin je saya akan keluar rumah untuk urusan-urusan bank.
Walaupun saya kurang berminat dengan kad kredit,tetapi pihak Maybank masih lagi menawarkan saya Maybankard Visa dan Maybankard American Express.Bank-bank lain pun ada juga meng"offer" saya,tapi disebabkan dah ada Maybankard nie,yang lain-lain tu saya tolak.

Oklah ,rasanya takat nie je kot,yang boleh saya ceritakan kenapa saya perlu dapatkan tiket ke Legoland.Memang seronok kalau dapat tiket,tambahan lagi masa cuti-cuti sekolah yang akan datang nie,bolehlah bawa anak-anak pergi jalan-jalan,bergembira,meluangkan masa kami dengan anak-anak,maklumlah anak-anak baru lepas menduduki peperiksaan UPSR,nak jugak berhibur setelah penat lelah mengulangkaji pelajaran,bersengkang mata dari pagi ke malam untuk mentelaah buku-buku pelajaran serta mungkin sebagai hadiah daripada Maybank untuk kami dan anak-anak kami sebagai pelanggan setia Maybank..........Kalau tiket murah,tak perlu saya mengarang N3 nie...hehehe.....Insyaallah.....

Masih ada masa lagi,sesiapa nakkan tiket ,jom sertainya......

Syarat-Syarat :
  1.  Buat entri "Kenapa Maybank perlu bagi saya tiket ke Legoland | Why Maybank should give me ticket to Legoland . Tidak lebih dari 500 patah perkataan.
  2.  Penjurian di kira mengikut kreativiti , Originality dan unsur - unsur humor.
  3.  Boleh letak gambar ke, video ke nak kasi entri anda menarik.
  4.  Dah siap N3 dan di publish. Link  hantarlah  ke email social@maybank.com.my . 
  5. Jangan lupa beri nama , No. Kad Pengenalan , Alamat , No Telefon dan jangan lupa link entri sekali yaa.
Tarikh penyertaan :
11 September 2012 - 30 September 2012
Hadiah :
  1. Grand Prize - Sepasang season pass ticket ke Legoland Malaysia.
  2. 10 pasang Tiket Harian ke Legoland Malaysia.





Thursday, 27 September 2012

Free Gift-Non Stick Fry Pan Seagull 24cm

 NON STICK FRY PAN SEAGULL 24CM
 Ini N3 berkaitan koleksi free gift lagi yea.Ada yang bosan ke dengan  N3 koleksi  barangan saya nie?....hehehe....janganlah cam gitu,saja sekadar ingin share dengan teman-teman je.....
kalau ada yg tak suka tu boleh abaikan yea,tak de paksaan pun utk membacanya.....



Saya nak war-warkan betapa happynya saya bila dapat  Kuali Non Stick nie,kalau nak beli,ntahkan bila gaknya,yelah semua duit gaji awal2 lagi dah bajet nak bayar hutang,hutang keliling pingganglah katakan ..hehehe.....org kata kalau x berhutang tak de harta,betul ke?.....betullah tu....

Bukan satu tetapi 5 biji  sekali gus dapat.Inipun dapat dari belinya aircond jenama York.Dah tak payah nak membeli,senang saya bukan?.....my hubby keje cam tu,bolehlah dapatkannya dgn percuma......1 biji dah guna,yg lain tu simpan dulu......sayanglah kalau guna semuanya.......


 Non Stick Fry Pan Seagull ini bersaiz 24cm.

Kacang Panjang goreng Telur


 Selamat tengahhari  buat teman-teman semua......
Hari nie nak share sikit menu kacang panjang goreng dengan telur,biasa buat tak?...saya memang jarang sekali.Kalau beli kacang panjang pun hanya utk buat ulam-ulaman @ masak padprik je......

Tak tergolong pun dlm favorite sayuran kitaorg,tapi sesekali nak jugak rasa masak cam gini......alhamdulliah,anak2 pun ikut suka makan.Kadang2 tu bukannya senang nak suruh anak2 makan sayur...lagi2 sayur kacang panjang nie....issshhh...yg tak mahu makan langsung pun ada....

Tapi berlainan dengan anak2 saya,mereka memang sukakan sayur,sebab saya kalau masak ,sesekali tu masak menu 2 jenis,sayur dan telur goreng...saja je buat cam gitu,bukan apa nak paksa sikit diorang nie makan sayur,lama-kelamaan diorg boleh menerimanya.....termasuklah yg si kecil 2 thn,pun suka mkn sayur sawi,bayam,taugeh.....dan yang wajib telur goreng mesti ada......


KACANG PANJANG GORENG TELUR
Bahan-bahan:
  • Kacang panjang
  • Lobak merah
  • Cili Merah
  • 1 biji bawang besar-dihiris
  • 3 ulas bawang putih -mayang halus
  • 1 biji telur
  • Garam & bahan perasa
  • Minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak,tumis bwg merah,bwg putih hingga layu sedikit.
  2. Masukkan telur,kacau bagi hancur,biarkan seketika.
  3. Masukkan kacang panjang,lobak dan cili merah,kacau rata & masukkan garam serta bhn perasa.

Wednesday, 26 September 2012

Ayam Merah Serai



Ayam masak merah serai ini dah beberapa hari buat dan yang biasa selalu masak,cuma malas nak buat N3,tu yg lambat sikit nak publish.Mungkin faktor masa tidak mengizinkan,minggu nie anak-anak pun sibuk dgn exam PSRA sekolah agama......tu yg kena beri tumpuan sikit pada diorg...


Tak nak ngomel panjang2,jom layan resepinya....


AYAM MERAH SERAI

Bahan-bahan:
  • 3@4 ketul ayam-potong 3
  • serbuk kunyit 
  • 1 biji bawang besar-dihiris
  • 3 sb sos cili
  • 2 sb sos tiram
  • Garam & bahan perasa secukupnya
  • Minyak secukupnya
  • Sedikit air


Bahan kisar:
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • Halia
  • 1 batang serai


Cara-cara:
  1. Ayam digoreng hingga masak.Angkat & ketepikan.
  2. Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos cili & sos tiram,kacau,masukkan sedikit air & garam serta hirisan bawang besar.
  4. Bila  kuah agak pekat sedikit,bolehlah dimasukkan ayam yg digoreng tadi.Kacau rata & boleh dihidang.



Tuesday, 25 September 2012

Free Gift-Pop Up Airtight Canister

FREE GIFT-POP UP AIRTIGHT CANISTER

 N3 nie masih lagi berkaitan  dengan koleksi free gift yang masih lagi tersimpan dalam kotak,berkotak-kotak jugak dapatnya,adalah dalam 1 dozen....2 kotak dah bagi staff-staf hubby,2 kotak dah dikeluarkan dan digunakan utk mengisi kuih raya,tinggal 6 kotak masih tersimpan rapi lagi.


 Setiap satu kotak mengandungi 3 bekas kedap udara yang sememangnya cantik-cantik belaka.Sangat mudah untuk digunakan.Diperbuat daripada bahan yang berkualiti tinggi dan ianya bukanlah dari jenis kaca.


 Bekas kedap udara ini memang unik daripada bekas-bekas kuih raya yang biasa kita tengok di pasaraya.

 Juga sesuai diisi dengan benda-benda lain seperti biskut,rempah ratus,gula,garam dsb.....


 Yang kecil berkapasiti 500ml.Dim 11x11x8cm  cm.Medium cap 1000ml,Dim 11x11x13cm dan yang besar  bercapasitiy 1500ml dan berdiameter 11.5x 20.5cm.

 The perfect pieces for everyday use.

 
PIONEER POP UP AIRTIGHT CANISTER
  • New idea of keeping your favorite food & snacks
  • Mechanical airtight function performs better seal
  • Clear canister makes identification easy
  • Made of high quality materials

Free Gift-Lunch Box with Fork & Spoon

LUNCH BOX WITH FORK & SPOON
 Selamat tghhari & Salam manis untuk semua bloggers yang sentiasa berkunjung ke mari....
Memandangkan sekarang nie tak dak N3 masak2,so apa yang terlintas di fikiran hanyalah sekadar nak share gift2 free yang menjadi koleksi barangan simpanan saya.Semalam baru update satu daripada gift free ,jom lihat sini ......




Saya memang suka sangat simpan  barang2 cam gini lagi2 barang free..siapa tak nak, gerenti semua orang mesti nak kan..hehehe....Bila nak guna barulah keluarkan....lepas guna masuk balik dalam kotak...hikhikhik...


 Elok je, dibawakan sekali dengan beg berwarna merah,dilengkapi dengan 2 sudu dan didalamnya terdapat 2 bekas makanan.Memang sesuai sekali utk bekalan ke office atau untuk pergi picnic.......



Kalau nak letak alat2 make-up pun boleh sangat2,memang cantik & senang nak bawa ke mana-mana........

Monday, 24 September 2012

Free Gift beli Penghawa Dingin

PERIUK NASI GELOMBANG MIKRO

 Ini adalah salah satunya koleksi barangan dapur yang didapati secara percuma dengan pembelian beberapa biji aircond tahun lepas.Dan yang lain-lain tu akan saya updatekan entrynya satu persatu,insyaallah.....sebenarnya banyak jugak dah dapat gift,ada yang dah bagi2 kat orang,saudara-mara...ada yang dah guna dan ada yang masih dalam kotak lagi....

Gift ni dapat kerana belinya aircond 3 @ 4 biji sekali gus,biasanya my hubby akan beli atas permintaan customer samada persendirian @ company.Kalau beli banyak aircond,banyaklah dapatnya gift .....sebiji aircond satu gift.....kalau beli satu tak dapat gift yea......


 CIRI-CIRI:

  • Periuk nasi yang diperbuat daripada bahan-bahan yang kalis pecah,bermutu tinggi dan boleh digunakan sehingga suhu 120 darjah celcius.
  • Periuk nasi bergred tinggi dapat mengekalkan kelazatan masakan.
  • Menjimatkan masa dan mdah digunakan.
  • Pelbagai fungsi:mengukus atau merebus nasi dan bijirin,bekas simpanan makanan di dalam peti sejuk,panas semula atau dihidangkan terus.
  • Selamat digunakan di dalam mesin pembasuh pinggan dan peti dingin beku.




CARA PENGGUNAAN:

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Letakkan semua bahan-bahan masakan ke dalam pot seramik(mengikut nisbah masakan seperti jadual di bawah).
  3. Tutup pot seramik dengan penutup dalam keadaan terbalik.
  4. Ketatkan bekas penutup,kemudian masukkan nasi ke dalam  ketuhar gelombang mikro.
  5. Laraskan masa mengikut nisbah yang sesuai seperti jadual di bawah.



 NISBAH MASAKAN:

    Nasi                       Air                            Masa  
0.5 cawan           193ml (2.0 cawan)           8-10minit
1 cawan              268ml (2.5 cawan)          10-12minit
2 cawan              289ml (3.0 cawan)          12-15minit
3 cawan              386ml (4.0 cawan)          15-20minit
4 cawan              482ml (5.0 cawan)          15-20minit

Thursday, 20 September 2012

Roti Jala & Kuah Kari

Adik saya buat makan-makan kat umah dia pada 17 September 2012,dia suruh saya masak .Antara menunya adalah nasi lemak,roti jala & kari ayam,mee goreng,koktel buah-buahan,karipap dan puding anggur.Roti jala buat dalam 1 1/2 kg,resepi roti jala nie saya gandakan utk 1 1/2 kg tepung.

ROTI JALA & KUAH KARI
Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 3 cawan air/santan/susu cair
Cara-cara:
  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.

KARI AYAM
Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam-potong kecik2
  • 4 sb serbuk kari daging baba's(bancuh dgn sedikit air)
  • santan secukupnya
  • 1 tin susu cair
  • 4 biji kentang-potong 8
  • 2 @ 3  asam keping


Bahan kisar:
  • 2 bawang besar
  • 10 bawang putih
  • halia
  • kunyit hidup
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 biji buah keras
  • lengkuas

Bahan tumis:
  • 1@2 batang kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 5 biji bunga lawang 
  • 2 biji bawang besar-dihiris
  • 2 leret daun kari

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak,masukkan bahan tumis,biarkan seketika hingga bawang layu.
  2. Masukkan bahan kisar,biarkan hingga naik baunya.
  3. Masukkan pes kari,kacau..biarkan sehingga pes kari itu betul2 masak.
  4. Masukkan ayam & kentang,masukkan air sikit.Kacau rata & biarkan seketika.
  5. Masukkan santan & susu cair dan asam keping,biarkan hingga mendidih.
  6. Perasakan garamnya.




Masak kari ayam utk potluck kat rumah Dr Azmi.Bahan2nya saya tak beli,klinik sponsor bahan-bahan,saya cuma masak je....buat dalam 2 ekor ayam.Resepi Kak Yatie nie saya gandakan utk 2 ekor ayam....
Resepi asalnya dari Mat Gebu.Saya cnp dari blog Kak Yatie.




BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 ekor ayam pencen (kalau nak sedap guna ayam kampung, Yatie guna ayam bandar je..)
  • 4 biji kentang
  • 3/4 senduk makan cili kisar (ikut pedas)
  • 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna jenama Baba's)
  • 1 keping asam gelugor
  • 1/2 inci lengkuas, dititik
  • 300 ml pati santan
  • 1 liter santan cair
  • Air panas secukupnya
  • 1/2 camca besar minyak sapi
  • 1/2 cawan minyak utk menumis
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 14 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia tua
  • Secubit belacan (optional)
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci kunyit hidup
BAHAN TUMIS :-)
  • 2 pelepah daun kari, dilurut
  • 4 biji bawang merah, hiris halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dipotong kepada 12 - 14 bahagian (ikut besar ayam), buang kulit, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 2 setiap biji dan rendam. Bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, gaul rata2. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi. Tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar + rempah kari tadi dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing dan terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut. Tuang santan cair, dan tambah sedikit air panas hingga ayam tenggelam. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, masak hingga 3/4 empuk.
  4. Masukkan kentang (toskan), dan masak hingga kentang empuk (jika kering, tambah air panas). Tamah asam gelugor, santan pekat dan perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api sederhana sambil dikacau. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau ketupat.

Jamuan Aidilfitri

 Pada 16 September 2012 yang lepas,kami satu family dijemput untuk menghadiri jamuan hari raya di rumah bos saya,Dr Azmi & Prof Dr Muhaya.Bukan hanya kami saja yang datang,malah seluruh warga kerja Pusat Perubatan Bangi,kenalan2 yang mengenalinya,sahabat serta sanak saudara turut hadir.

 Sebenarnya ini adalah jamuan potluck,saya diberi tugas masak kari ayam untuk dicicah dengan roti jala.Staf yang lain pun diberi tugas juga,ada yang masak ayam merah,rebus nasi empit,buat kuah kacang,buat bubur kacang dan masak lodeh.
 Tuan rumah  juga ada menyediakan masakan seperti rendang daging,dan yg special sekali 2 ekor kambing panggang serta kobis + mayonis.....kuih muih pun ada juga seperti karipap dan lopes.

Budak-budak seronok betul bila dapat main benda nie....


  
Iffat dan cik fifi baru nak start main,tapi cik fifi dah mula takut kerana budak-budak  besar sikit & yang lain main ganas2....jadi cik fifi yg kecik nie makin jadi takutlah.....


Hana Safiyyah pun main jugak,sambil2 main,ada yang terlompat-lompat menyebabkan benda nie senget sebelah,tu yg Hana Safiyyah rasa macam nak tergolek....




Tengok tu anak dara saya,Yaya bergayut kat tepi2 je,.......ada jugak dia main2 kat dalam tu....


Yang nie,memula nak masuk kat dalam nak main,bila ada yg terlompat2 tu,dia jadi takut..nak kuar cepat.....




Cik Fifi dah mula berpeluh,yelah main sakan....main pulak tu dengan budak2 besar.....


Dah haus,kita minum dulu.....


Antara lauk pauk yg ada di sana,ayam masak merah,rendang daging....






Lodeh,yg nie staff PPB masak......

Masa kami datang,belum ramai lagi tetamu yang datang,tapi kat dalam rumah tu macam dah penuh..mungkin sanak-saudara,kenalan yang rapat........kami dan staff yang lain hanya makan kat luar je....duduk di meja yang telah disediakan....Acara kitaorang luckydraw utk staff dan cabutan bertuah utk peneka yg tepat serta cabutan bertuah utk anak2.....hadiah memang lumayan sungguh,ada yg dapat periuk nasi ,Kettle,pengering rambut,kipas meja dan macam-macam lagi.......
Ini kali ke 2 kami staff PPB buat potluck kat rumah Dr Azmi.....sebelum2 tu kami buat kat klinik je......

Nilah kuah kari ayam yang saya masak utk potluck .