Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Tuesday, 28 August 2012

1st time buat laksa kat kampung

 Masih lagi di musim mood raya,anak-anak sibuk mengira duit raya,sambil menyusun elok untuk di snap sebagai kenangan,maybe nak share kat fb untuk tatapan kawan-kawannya juga...

Santapan laksa dan sambal udang nie untuk menu raya ke 4 di kampung.Kalau kat Johor,laksa nie kurang sikit masa-masa raya,selalunya yang dihidangkan adalah lemang,ketupat,rendang.lodeh,sambal kacang......

 Adat beri-memberi,balas-membalas masih lagi diamalkan di kampung saya,Biasanya,pagi raya jiran sebelah-menyebelah akan bagi makanan dalam mangkuk tingkat utk  tukar-menukar hidangan ....kami pun akan keluarkan makanan dari mangkuk tingkat diorang dan masukkan pula masakan kami........

Maknanya,kalau kitorang masak rendang,lodeh sama macam jiran sebelah masak,akan ada 2 jenis rendang@lodehlah kat rumah,tapi tahun ini mak tak masak kerana anak-anak yang lain belum ada yang balik lagi,masing-masing ikut giliran kampung jika yang dah berkahwin....So,di pagi raya mak akan balas hidangan dengan buah oren serta kuih2 saja......

 Raya ke 3 dah start penuh rumah dah,tapi ada juga sorang adik yang dah balik ke kampung mentuanya........
Time nielah mak ada mood nak masak.Haaaa..tu dia,masak laksa,memang tak pernah dibuat selama ini....kalau nak makan main beli je.......

Tapi kalau kat Perak,Laksa ni memang menjadi menu wajib di pagi raya .....
Resepi nie mintak member satu tempat kerja,org Selama,Perak juga.


Bahan-bahan:
Laksa
Telur rebus
Salad
Timun
Limau kasturi
Cili merah & cili padi
Bawang besar
Daun kesum 
Bunga kantan
Asam keping
Garam secukupnya
Air secukupnya
Letak pucuk gajus pun sedap.

Bahan Kuah
Bahan kisar A:
Bawang merah
Cili kering
Belacan

Bahan kisar B:
Ikan kembung
Sardin dlm tin-saya x letak

Cara-caranya:

  1. Rebus laksa hingga masak.Kalau laksa kering seelok2nya direndam semalaman.
  2. Rebus ikan dgn asam keping & garam.
  3. Asingkan isi dgn tulang.Blender isi ikan dulu,gunakan air rebusan ikan tadi.Buat hingga habis.
  4. Kemudian blender tulang ikan dan tapiskan.
  5. Masukkan bhn blender ke dlm periuk.Boleh tambah air lagi jika suka.
  6. Blender pula bhn kisar A dan masukkan sekali ke dlm periuk yg sama.Masukkan asam keping,bunga kantan daun kesum dan garam.Reneh dan didihkan.

Kalau dulu baru2 kawin dgn orang perak,terus terang saya katakan ,memang tak pandai betul nak makan laksa,tak suka pun yea jugak....lama-kelamaan jadi suka tapi tak delah sampai ke tahap ketagih....hikhikhik...tapi dh makan laksa nie,nak jugak cari nasi,macam tak kenyang je......anak dara saya kurang menggemari,tapi yg kecik2 tu suka pulak.....ayahnya,memang hantu laksa.....

Ku kirimkan doa di pusara arwah abah dan ibu mertua

pusara arwah abah
 Kami tak berkesempatan untuk menziarahi pusara arwah abah di pagi raya kerana ketika kami  itu masih berada di kg hubby,Selama,Perak.Pusara arwah MIL pun bukan di Selama,Perak..hajatnya mmg utk bersemadi di Palong menjadi nyata.Arwah MIL pergi  2 tahun selepas arwah abah meninggalkan kami.....
pusara arwah MIL
Pusara MIL di Palong,Gemas.

anak-anak menabur bunga dan menyiram air di pusara toknya..
Semasa menziarahi pusara arwah abah,ku lihat banyak juga pusara yg bertambah,yang masih baru pun ada....dan kita yg hidup nie,mampukah  kita mengumpul amalan@bekalan untuk akhirat kelak nanti????....
Ya!Allah ...Engkau berilah kami keredhaan hidayah,ketaqwaan dalam kami melalui liku-liku kehidupan ini supaya kami sentiasa berada di bawah lindunganMu,tunjukkanlah kami jalan yang lurus (yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat”.
Pusara arwah abah...
 Doa Rasulullah (saw) untuk yang telah meninggal dunia
Inilah doa Baginda Nabi Muhammad saw ketika meninggalnya sahabat Abu Salamah r.a:

Wahai Allah, ampunilah Abu Salamah, naikkanlah darjatnya diantara orang-orang yang mendapat hidayah, dan lindungilah keluarga dan keturunannya yang masih hidup. Ampunilah dia dan kami, wahai Tuhan sekelian alam, luaskanlah kubur baginya dan berikanlah cahaya didalamnya.

====
Nota: Apabila seseorang ingin berdoa seperti ini untuk seorang Muslim yang lain, dia boleh memasukkan nama orang tersebut menggantikan nama Abu Salamah didalam doa di atas.
Kredit sini.


Pokok bunga kemboja selalunya banyak ditanam di kawasan tanah perkuburan.....

Sunday, 26 August 2012

Jalan-jalan sambil tengok kek

 Raya tahun nie giliran kg my hubby,Selama Perak,walaupun kedua org tuanya sudah tiada,kami harus menjengah sanak2 saudara,kakak2,ipar duai yang masih ada lagi di sana......supaya hubungan kekeluargaan tidak terputus.....Bukan apa ,bila kita dh tiada nanti mereka yg anak2 nie bila besar nanti akan saling ingat,kenal saudara2 nya......
 Suasana kat sana meriah,dari lepas solat hari raya sampai tgh hari ,tak putus2 kunjungan dari sanak saudara,sahabat handai....dijamu pulak dgn laksa,rendang,lemang.........sudah kemestian kat kg tu laksa akan menjadi juadah wajib di pagi raya.....

Dok 3 hari 2 mlm je,petang raya pertama kami bertolak balik ke Bangi.....sepatutnya raya ke2 baru gerak balik,hal nie disebabkan abg & kak ipar yg ada kt rumah tu nak gi tgk anak2 dia kt Pendang,Kedah.....kalau boleh tak naklah kacau plan diorg.........

 Ha...bila dh ada kt Bangi nie mmg sunyi sepi....yelah baru raya ke2 kan........kami pun apalagi jalan2 lah kat Alamanda.....kebetulan nak cari jugak baju raya saya & anak....tak berkenaan pulak...so jln2 sambil snap gambar2 kek,...ada jugak sempat rembat kek yg potong2 tu..... beli satu potong RM2.00,beli 4 potong RM5.00....kami amik 4 potong....

 Kek2 yg sebuku2 nie mmg cantik....mungkin 1 1/2 kg kot,nampak besar jugak.......


Kalau ikutkan nak je rembat yg besar nie tapi tak dpt lah nak merasa yg lain2 kan,so amik yg kecik2 dpt jugak merasa 4 jenis............

Thursday, 16 August 2012

Salam Lebaran Dariku......


Gambar 2010,sekarang nie dh slim tau...(masa nie tgh pregnant 7 bulan anak ke 6)

Saya selaku pemilik blog ini dengan rasa syukur nikmatnya ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan SELAMAT HARI LEBARAN MINAL AIDIL WALFAIZIN.Mohon kemaafan sekiranya ada terkasar bahasa ,tersinggung perasaan @ emosi terutamanya kepada teman2 alam maya ini,sahabat,sanak-saudara serta pengunjung2 blog ini yang tak pernah jemu berkunjung ke sini,memang tidak dinafikan seronok sangat bila dapat ramai kenalan melalui blog .Selain itu banyak faedah yg saya dpt dr berblogging nie.....Terima kasih semuanya yea kerana sudi berkongsi resepi,alhamdullilah sekarang nie dh rajin sikit ke dapur, hehehe ......

Haaaa...Sebelum balik pastikan keadaan rumah selamat utk ditinggalkan yea,Laptop,komputer riba,Ipod,Ipad segala bagai wajib di bawak,kot2 lah nak update fb@ blog ketika suasana musim raya nie kan.....
maybe nak share dgn kawan2,chating ngan si dia....hikhik.....

Sambil2 tu apakata kita dengarkan lagu ini......

Ikhlaskanlah diri mu
Sucikanlah hati mu
Sebulan berpuasa
Jalankan perintah agama
Selamat hari lebaran
Minal aidil wal faizin
Mari mengucapkan syukur
Ke hadirat Illahi
Kita berkumpul semua
Bersama sanak saudara
Tak lupa kawan semua
Jumpa di hari bahagia
Selamat hari lebaran
Minal aidil wal faizin
( ulang dari mula )
Selamat hari lebaran
Minal aidil wal faizin
( 4 X )

Doa sebelum berangkat pulang ke kampung......

Forest-beside-road-facebook-cover

Sebelum berangkat pulang untuk berhari raya,jom kita baca doa ini....
Kepada sahabat2 yang akan bermusafir meninggalkan keluarga/harta benda masing-masing, bacalah doa ini. Semoga kita dan ahli keluarga akan sentiasa berada di bawah naungan rahmatNya..

Doa Perpisahan Sebelum Musafir:

أَسْتَوْدِعَ اللهَ دِيْنَكَ وَ أَمَانَتَكَ وَ خَوَاتِيْمَ عَمَلِكَ

Maksudnya: Aku pertaruhkan/titipkan agamamu, amanatmu (keluarga dan harta benda) dan perbuatanmu yang terakhir kepadamu Allah.” -Riwayat at-Tirmizi.
Sumber:FB Ustaz Zahazan

Doa naik kenderaan:



"Segala puji bagi Allah yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami sedangkan kami sebelum ini tidak berdaya menguasainya, dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali"


Doa ketika keluar rumah:

[image-10.gif]


Maksudnya:

"Dengan nama Allah aku bertawakkal kepadaNya dan tiada daya serta upaya kecuali dengan keizinan Allah".

Kredit:Doa Harian

Tuesday, 14 August 2012

Popia Simpul

 Semalam sempat menyimpul kejap je kerana myhubby ajak keluar,simpan dulu...hari nie baru start continue menyimpul ,ingatkan susah nak buat simpul2 tu..rupanya senang aje....lagi cepat daripada buat yang gulung2 tu.....telur pun tak yah guna,memang mudah,senang sungguh kerjaku....

 Buat dalam 1 1/2 paket 750gm je....serundingnya kat sini,...Sebelum nie beli je sebab tak terfikir pun nak buat sendiri....tak tau menyimpul pun yea jugak!hikhikhik......

 Bila dah pandai menyimpul nie,bolehlah ambik tempahan yerk!......Tak delah gurau je,nak menyimpul nie pun perlukan kesabaran tau.....sapa yang tak sabar tu tak yah buat,beli je senang....kan!....Buat benda nie nak kena 2 @3 orang baru cepat siap,kalau sorang2 jenuhlah nak siapnya............


 Dapat banyak jugak,penuh bekas merah besar tu....banyakkan!......bolehlah bahagi2kan ,Insyaallah nak bagi emak  sikit,kalau ada lebih nak jugak bawak balik Perak.

 Bahannya simple je:
Kulit popia
Serunding kelapa
Minyak utk menggoreng

Cara-cara:
Kulit popia dibahagi kepada 8 bahagian.
Ambik secubit serunding dan masukkan ke dlm kulit popia dan simpul.
Goreng hingga garing dan rangup dgn api yg kecil.Angkat & toskan.
Bila dh sejuk ,bolehlah  simpan dlm bekas kedap udara.

Mungkin lepas2 nie nak buat pulak popia nestum.....sedap jugakkan sambil mengunyah sambil menonton tv sementara menunggu tetamu datang di pagi @ ptg raya.....

Hadiah Kuiz-"LEBIH RAMAI, LEBIH MERIAH DUNIA BLOGGING KITA SEMUA, YA, GITEEW'

HelloHai!..Selamat pagi dan salam manis dari saya.......Semoga hari2 yang dilalui selama kita berpuasa ini ,Insyaallah mendapat keredhaan Allah swt......Tinggal beberpa hari lagi kita bakal menyambut Aidilfitri.....
Segala persiapan untuk menyambut Aidilfitri   dah siap ke belum???.....kami anak-beranak ala 2 kadar je....
beli mana yang patut saja ,tak usah ikut hawa nafsu,ikut keperluan je...takut nanti bila dh habis cuti seminggu raya ....semua wang perbelanjaan harian udah habis.....poket masing2 udah kosong!.....
tak nak lah cam gitu kan!........

 Oklah,gambar kat atas tu hadiah pemberian dari Kak Sha...sebuah fail,dalamnya terselit 3 helai kertas...


 Hah!nampak tu ada pin tudung lagi............I like it...Thank You





Thanks Kak Sha.....Thank You

Sedikit penerangan tentang Kak Sha......panjang betul nama dia...hehehe...StarOooohhhhh! rupanya Kak Sha nie atas umur saya je....ingatkan awal 40 -an..hihihi(jangan mare Kak Sha yea).........sangkaan saya meleset sama sekali,rupanya baru 38 tahun......sorry yea Kak Sha,..sebelum2 kenal Kak Sha nie saya main panggil Sha je.......

 
Dalam kotak berbalut kertas kuning tu,ada tabung ladybug.....cantik sangat....teruja bila bukak2 kotak ada tabung tu........Star

 Ada 2 pasang copstik,keychain,cermin comel...dan kad raya pun ada.......thanks againThank You

 Nie dia fridge magnet bentuk baju kebaya.....
dah letak dh kat dinding fridge.........

 Walala.....dapat juga sebuah novel....ingatkan tak dapat,bolehlah baca time2 masa terluang.....ada masa terluang ke????...sibuk memanjang je....apalagi Zzzzzzzz.....Sleepinghehehe....




 Tak sempat lagilah nak baca Kak Sha.....sorry yea,nanti kalau dah baca baru boleh saya komen, ok!.....


Akan ku penuhkan tabung nie dengan duit raya anak2 nanti...Thank Youvery much!.........