Semanis Epal Hijau

Semanis Epal Hijau

Saturday, 30 June 2012

Ikan Bawal Sweet Sour


Masakan jenis macam nie jarang2 sgt buat kat rumah bcoz En hubby tak suka masakan yang manis2....Favourite dia hanya sup2 & tomyam,....Semalam masak nie pun ,kena ada masakan lain utk dia makan....
Kebetulan adik ada bagi ikan bawal ni,terajinlah sangat nk msk sweet sour nie....Ikan bawal nie kalau goreng gitu aje pun dh sedap.....terasa isinya yg tebal tu.......
Ikan Bawal Sweet Sour
Sumber:Selera4u

Bahan-Bahan:
  • 1 ekor ikan bawal-saya guna yg dh siap dipotong
  • garam, kunyit dan bawang putih - tumbuk
Bahan untuk sos: 
  • 5 ulas bawang merah (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang)
  • 1 cm halia (dihiris halus)
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 biji cili merah (dipotong nipis)
  • 1/2 cawan air
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • 1/2 batang carrot - potong dadu
  • 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
  • Garam dan gula secukup rasa - saya letak madu
  • minyak
  • cili kisar-saya tambah 
  • serai-saya tambah
  • lengkuas-saya tambah
  • bwg besar-potong dadu
Cara: 
  1. Perap ikan dengan garam, kunyit dan bawang putih.
  2. Goreng hingga masak. Ketepikan.
  3. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Saya tumis bhn yg diblender.
  4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendidih. 
  5. Masukkan cili potong, garam dan madu. Saya masukkan juga bwg besar potong,carrot,tomato potong.
  6. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yang telah digoreng tadi. 
  7. Hiaskan dengan daun sup & bawang.

Nota:saya guna cili kering blender sekali dgn bwg merah,bwg putih,halia,lengkuas,serai.

Friday, 29 June 2012

Kuih Lapis

  
Dah beberapa hari tak post entry, rasa rindu  sangat nak mengupdate entry2 baru.Projek hari ini nak menggunakan kaedah mengukus,haaaa.... apalagi kalau bukan kuih lapis....hehehe....Resepi terpilih untuk kali ini adalah dari sini .Terasa lemak2 santannya,lembut dan begitu enak sekaliiii,thanks tulip@myresepi untuk resepinya.Izinkan saya cnp disini yea utk tatapan anak saya dan pengunjung yang lain.Untuk yang masih belum mencuba,silakan mencuba....dan apa yang pasti "seronok sangat"bila ianya menjadi dan suka tengok kaler2nya yang berlapis2.....

Kejadiannya agak lembik sedikit.....mungkin lepas ni kalau nak try resepi ini lagi kena tambahkan sikit tepung jagung...



Kuih Lapis
Sumber:tulip77@myresepi
Bahan-bahan:
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air
Cara-cara:
  1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
  4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
  5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
  6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
  7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
  8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak

Saturday, 23 June 2012

Karipap Pusing...x menjadi..huhuhu




Dohnya amik dari blog Periuktanah,memang doh utk karipap pusing pun ,tetapi apakan daya,cuba buat2,uli-menguli....semua ikut step by step....bentuk2 pusingnya tu tak kelihatan langsung,adalah nampak sikit2,tapi tak memuaskan.....last2,uli je mcm doh biasa tu,maybe tangan ini masih lagi kaku utk menguli doh karipap pusing ini kot@memang tak pandai @ tak faham ,maklumlah 1st time wt karipap pusing ni,selalunya buat mcm yg biasa je.........maybe next time,akan cuba atasi kelemahan ini....huhuhu...
Lepas nie kalau nak wat lagi kenalah  tunggu beli mesin penggelek dulu....hehehe,dah malas nak gelek2 doh guna gelas....leceh,lambat pun ye.......


Karipap
Resepi : http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1070086
Sumber cnp:Raihan@Periuktanah


Bahan-bahan:
Doh A:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan margerin
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan - 3/4 cawan air sejuk dari peti ais
Doh B:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan margerin
Cara membuatnya:
  1. Masukkan Bahan doh A ke dalam mangkuk kecuali air. Gaul ramas macam buat karipap biasa hingga jadi serbuk. Tambahkan air sedikit-demi sedikit hingga adunan menjadi doh lembut dan licin.
  2. Bahagikan kepada 4/6/ 8 bahagian. K.An buat waktu malam dan dah mengantuk, jadi K.An bahagikan 4 je... (jumlah pembahagian ini menentukan saiz karipap tau... K.An punya karipap saiz harga 50 sen.
  3. Masukkan pula bahan Doh B ke dalam mangkuk berasingan. Uli hingga jadi doh licin. Bahagika juga seperti Doh A (4/6/8 bahagian)
  4. Canai doh A dan isikan dengan bebola doh B. Bulatkan. Buat hingga habis.
  5. Canai satu bebola doh yang telah diisi doh B anggaran 1 1/2 sm tebal. Gulung kemas. Canai sekali lagi. (doh akan jadi panjang)
  6. Gulung sekali lagi. ke arah bujur agar gulungan jadi pendek. Potong guna pisau seeloknya yang bermata gergaji setebal 1 sm.
  7. Canaikan dan terbalikkan. ( supaya corak yang terbentuk seperti diingini) Isikan inti secukupnya. (boleh semak resepi inti di post karipap keledek ye)
  8. Kelim karipap seperti biasa. Doh sebanyak ni menghasilkan lebih kurang 30-35 ketul karipap. 
Nota Kan:Jika ingin simpan beku karipap, alas bekas dengan plastik dan setiap lapisan karipap. Goreng dengan minyak yang telah dipanaskan ketika karipap masih beku. Perlahankan api atau gunakan api sederhana agar karipap cantik ketika digoreng.

Wednesday, 20 June 2012

Kuih Rengas aka Kuih Kacang Hijau aka Kuih Kasturi

Salam sejahtera dan selamat pagi.............
Kalau kt kampung dulu,saya panggil kuih nie kuih kasturi je,agaknya kalau sebut kuih rengas pun saya x tau kuih apa tu......Ha,skrg nie....bila dh main2 ngan blog2 masakan ,barulah tau .....Emak pun x pernah sebut nama kuih rengas,maybe dia pun hanya tau nama kuih ini kuih kasturi je kot........



Kuih kasturi ni juga adalah salah  satu kuih tradisional yang menjadi pilihan saya.Anak2 & suami mmg x menggemarinya.Kuih Kasturi ni dulunya memang popular kat kampung,bila ada kenduri Yassin je, kuih nie mesti ada dalam menu hidangan....cara nak buatnya pun x rumit,malah bahan2 yang diperlukan pun tak banyak.....tu yang senang di dapati kt kampung2.........



Ni pun 1st time buat,alhamdullilah,lembut @lembiklah jugak isi dalamnya..suka sgt2,bila dpt mkn hasil air tangan sendiri....Sebelum nie pernah mkn,tmpt keje ada jamuan sikit,so diorg tempah kuih nie kt makcik dekat2 ngan rumah.....tp ,isi dalamnya agak keras sikit...maybe terlebih tepung kot....tu yg jd keras....saya buat ikut adunan ini,dapatlah dalam 10 ketul....tu pun masuk mulut sendiri....pagi nie dapatlah breakfast ngan kuih kasturi ini......
Terima kasih yea Kak Hanieliza utk resepinya dan Raihanna@Sweet Vanilla pulak tempat memula saya jumpa resepi kuih kasturi ini.......




Kuih Kasturi@Kuih Rengas@ Kuih Kacang Hijau


Resepi:Kak Hanieliza.blogspot.com
Sumber:Raihanna@Sweet Vanila

Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum

Bahan Batter [Gorengan] 
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk-saya + sikit pewarna kuning
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara 
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.

Monday, 11 June 2012

Kek Chiffon Pandan




 Hari ini berbw sekejap,kemudian tergerak nak buat kek chiffon pandan,....
asalnya terjumpa resepi kek chiffon di kt blog Ilham Kreatif .......
dh salin resepinya,terus pi dapur dan startlah projekku utk hari ini.....


1st trial nie ,agak kurang memuaskan hati....tp akan dicuba lagi sehingga hati ini puas...huhuhu...
Ha..ha..ha....inilah dia kek chiffon pandanku,yg atas tu nampak gebus,tp yg tengah2 tu agak mampat sedikit.....
Maybe,pukulan putih telur tu x menepati kehendaknya........
Haaa..nak cepat siap katakan,....takut2 nanti dikacau si anak yg enak tido.......

Gambar kecil:Tekstur dlmnya agak mampat sedikit,....agak mengecewakan.


Kek Chiffon Pandan
Sumber:Ilham Kreatif@Lemak Manis2you.
Sumber2:http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1482063

Bahan-Bahan A(di ayak 3 kali)
  • 150 gm tepung kek
  • 1 camca teh baking powder

Bahan B
  • 4 biji kuning telur saiz A
  • 70 gm gula castor
  • 1/4 camca teh garam halus

Bahan C
  • 85ml corn oil
  • 115ml jus pandan(Iza guna pandan paste +air)

Bahan D
  • 4 biji putih telur saiz A
  • 70gm gula castor
  • 1/2 camca teh cream of tartar

Cara Penyediaanya
  1. Bland 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak(jika guna daun pandan la)
  2. Dapatkan 115ml jus pandan.(Iza guna pandan paste 1 sudu teh +air masak jadikan 115ml Jus pandan)
  3.  Gunakan hand mixer utk memukul bahan B
  4. Masukkan corn oil dan teruskan memukul.
  5. Putar hingga kembang.
  6. Masukkan jus pandan.Teruskan memutar.
  7. Teruskan memutar hingga rata.
  8.  Boleh tambah sedikit pewarna hijau,jika suka
  9. Masukkan sedikit demi sedikit tepung.Dengan menggunakan sepatula kacau setakat tepung hilang dari    pandangan.Jangan terlebih kacau.
  10. Dengan kelajuan tinggi,putar putih telur hingga kembang.Masukkan cream of tartar dan terus memutar.Masukkan gula castor  dan terus memutar hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar.Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.
  11.  Masukkan separuh dari putih telur kental tadi kedalam bancuhan kuning telur yg dah jadi hijau tadi...
  12. Kaupbalikkan hingga rata.Jangan di putar.Jangan risau kalau adunan kelihatan berketul-ketul kerana memang itu yg resepi kehendaki untuk menghasilkan kek yg gebu dan berongga.
  13. Tuang bancuhan di atas,dalam mangkuk yg berisi separuh lagi,putih telur yg telah di pukul kental tadi.
  14. Kaupbalikan adunan sehingga rata dan sebati.
  15. Tuang kedalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dulu 175 darjah cel.Lebih kurang 20 minit awal.Bakar selama 40 minit-45 minit.Atau hingga masak

4 jenis menu tengahhari semalam



 Dan salam ceria dan salam pagi Isnin kepada semua teman-teman......
Semoga kalian sihat2 hendaknya ,alhamdullilah saya dan family sihat ,cuma letih sikit aaa...keje malamkan ,biasalah memang x pernah cukup tido....lagi2 kalau setiap 1 jam ada je patient,kejap2 bangun,kepala pun jadi pusing.......balik rumah pulak,ada je tugas yg menanti.........


Alahai,kalau nak asyik berbicara pasal keje,memang tak pernah habis........dan daripada asyik mengeluh je,baik aku sebut alhamdullilah,keje banyak ke,keje sikit ke...sebut alhamdullilah,kan lebih elok....pahala pun dpt....huhuhu



 Hari ini bdk2 dh start sekolah semula selepas puas becuti selama 2 minggu.Kami cuti x pi mane2 pun,....1st week,anak2 sibuk ngan program gerak gempur UPSR,weekend,ada pulak program Kem Bestari Solat.Ada jugak kedengaran keluhan anak2,....
"mama,x pi mane2 ke?"bosanlah ,katanya...
kdg2 sian pulak,x ajak pi jln2..last2 bawak diorg pi I-City je.....
 4 jenis menu hidangan ini adalah menu tghhari semalam,cendawan goreng,lemak bayam merah,ayam msk kicap dan msk ayam campur sikit bunga kobis,carrot,cendawan dan tambahkan sikit sos tiram.Memandangkan semalam last cuti sekolah,rajin pulak aku msk sampai 4 jenis.........kalau time sekolah mmg x berkesempatan langsung,cukup hanya 2 jenis lauk je...... 
Untuk ayam kicap tu,amik resepi kt SINI,cuma  segala jenis sos tu saya lebihkan sikit utk bg kuahnya banyak,lgpun msk kicap mmg fav org2 kt umah nie termasuklah yg tukang msknya nie.....hihihi...Thanks utk resepinya....mohon di cnp....


Ayam Kicap

 Bahan-bahan:


  • 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)-saya guna 3 ketul dada ayam-potong kecik2
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
  • 1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)-x letak,takut pedas sgt
  • 1 sudu makan cili kisar/cili giling-saya guna 10 tangkai cili kering
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1/2 sudu makan sos tiram
  • sedikit kicap manis
  • sedikit hirisan daun sup
  • sedikit madu/gula dan garam
  • sedikit air asam jawa
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
  •  sos cili-saya tambah

bahan-bahan kisar :
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai-saya gantikan lengkuas

Cara-cara :
  1. Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam. 
  2. Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata. 
  5. Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika. 
  6. Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan. 
  7. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!
Tepung goreng cendawan tu buat sendiri je,memandangkan ada mcm2 jenis tepung kt umah tu,cuba2 main campur2.....x guna sukatan,main letak je,ikut citarasa masing2... kalau nk pedas banyakkan serbuk cili kisar@serbuk kari....
  • tepung gandum
  • tepung beras
  • tepung jagung
  • serbuk pati ayam knorr
  • serbuk kari
  • serbuk cili kisar halus
  • sedikit garam



Wednesday, 6 June 2012

Pancake

Dan selamat tghhari.......
Pagi tadi breakfast lain dari yang lain,biasanya nasi lemak,bihun goreng,mee goreng @ maggi goreng.......tapi kali ini ,pancake jadi pilihan menu breakfast kami anak-beranak,takut risau ada anak2 yg x sukakan pancake, so kena ada juga makanan yg lain.Bihun goreng untuk anak2 yg tak suka mkn pancake......
1st time buat,menjadi jugak yea pancakeku ini,saya fikir diorg x suka mkn....Alhamdullilah,ternyata sangkaan saya tidak benar sama sekali....anak2 mkn juga pancake yg saya buat itu....huhuhu...seronok rasanya diorg boleh terima@makan pancake ......

Belek bahan2 kat dapur,ternampak jem kaya,tu yang terus search kat google,cari resepinya.Pancake juga boleh dimakan dengan jem kaya,coklat,nutella,madu ataupun peanut butter.Kami mkn dengan jem kaya,maybe next time bila buat lagi,nak jugak mkn dengan coklat nutella,mesti sedapkan!....Apa2pun thanks yea Inaku79,utk resepinya.....




Sumber:http://inaku79.blogspot.com/2010/07/pancake.html

Bahan-bahan:
  •  1 biji telur
  •  1/4 cawan gula
  •  3/4 susu segar atau susu cair - prefer susu segar,pancake jd lg lembut
  •  1 cawan tepung gandum
  •  1 tsp baking powder
  •  1/4 tsp garam
  •  25 gram butter - anggaran dlm 1 sudu besar - kemudian dicairkan

Cara-cara:
  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan susu.
  2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder, dan juga garam. Kacau hingga sebati bersama butter yang telah dicairkan terlebih dahulu.
  3. Panaskan non-stick pan dgn kepanasan sederhana. Ceduk adunan tadi dlm dua sudu besar ke dalam pan yang telah digriskan dgn butter atau minyak. Aku tak gris pon...hehehe
  4. Apabila kelihatan buih-buih kecil timbul dipermukaan, bolehla balikkan pancake tersebut.
  5. Kemudian angkat dan hidangkan dengan jem kegemaran anda.

Monday, 4 June 2012

Photo Contest by Canon


Dan selamat petang semua.....
Semoga dihari ini dan minggu pertama dalam bulan June ini,semuanya sihat2 dan happy selalu di samping anak2 dan suami.

Hari ini x ada entry masak2,cuma entry untuk contest sahaja.....saya ada join satu photo contest ni,nak minta tolong jasa baik kawan2.. vote utk saya,boleh x?.....harap kawan2 dapat tolong saya k.......
Untuk yang sudi vote photo contest,Klik kat link dibawah,kemudian klik vote for me.Kawan2 yang sudi tolong vote ,saya ucapkan berbanyak2 terima kasih yea...jumpa lg....bye...






1.http://www.canon-asia.com/ixus/charming/
2.http://www.canon-asia.com/ixus/please-vot-2/

Friday, 1 June 2012

Grilled Chicken Chop


Selamat petang semua teman2 dan terima kasih kerana masih setia mengunjungi blog ini......
Ni 2nd time buat grilled chicken chop,sebelum tu ada buat tapi x sempat nak snap gambar ,anak2 dh x sabar nak makan.....so ,ada bahagian yg dh dicubit2........segan pulak nk tayang......Errmmmm,kali nie buat nak tayang jugak!huhuhu.....Ok tak gambarnye?....Sebelum nak buat nie,fikir2 susah ke nak buatnye?......ha,bila dh buat... baru tau,rasa senang pulak buatnya...

Next time,kalau nk mkn,bolehlah msk sendiri je,dh x yah mkn  kt kedai lagi.....Kalau sorg tu bolehlah mkn kt kedai.Ni korem dah cukup 1/2 dozen lebih dh,nanti habis pulak duit kat poket,gara2 hanya nk mkn chicken chop nie....sekali-sekali tu bolehlah.....


 Tq wana yusof dan Qasehququinnie....kerana sudi share resepi grilled chicken chop yang sangat sedap ini.Rasa ayamnya memang enak,lembutttt,bahan perapnya memang terasa...cuma saya ada tambah sikit sos sesoning maggi semasa menggrilnya dan perahkan limau nipis keatas ayam ...
En hubby ,kalau teringin sgt nk mkn grilled chicken chop nie,dia akan ke dapur sendiri utk msk,tanpa menyuruh saya memasakkan utknya.....alhamudullilah,ringan tulang jugak en hubbyku....


Grilled Chicken Chop



Resepi:Wana Yusof@Potret Kasih
Sumber:Qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam  ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam –  dapat 4 keping )-saya guna 4 keping dada ayam
  • 1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu makan kicap masin
  • 1 sudu makan jus limau
  • 1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
  • 1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)
  • Q tambah satu sudu besar madu

  Cara Penyediaan
  1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
  2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je  lebih mudah!


Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam
  • 1 labu bawang besar ( potong dadu)
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
  • 1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
  • 1 sudu makan sos tomato atau sos chili
  • 1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
  • 1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
  • Sedikit garam
  • Q tambah sedikit madu
  • Q tambah serbuk lada hitam  
Cara membuatnya:

  1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
  2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
  3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
  4. * jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
  5. ** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
  6. Hidanglah chicken chop anda dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!!
  7. Selamat mencuba!!!


SALAD TOMATO N TIMUN

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com 


Bahan2:
  • 1/2 batang timun dipotong dadu
  • 1 tomato saiz besar di dadu
  • mayonis secukupnya
  • sedikit gula
campur semua bahan dan gaul rata....boleh di sejukkan dlm peti ais jika suka..:)
*Saya tak buat salad ini,tapi saya gantikan dengan coleslaw.Resepi coleslaw saya amik dari sini .

Coleslaw
Sumber:Dayang Jack@myresepi

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 200gm kubis segar (dicuci dgn air garam dan dihiris halus)
  • 1 biji bawang besar jika suka (dipotong dadu kecil)
  • 1 batang lobak merah (dihiris halus)
  • 4 sudu besar mayonis (sy guna mayonis Tesco)
  • 1 sudu kecil cuka makan-saya gantikan jus limau
  • sedikit daun sup (jika suka)
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  1. Gaulkan rata2 semua bahan di dlm satu bekas.
  1. Simpan di dlm peti sejuk sblm dihidangkan.

MASHED POTATO

Resepi: Wana@Potret Kasih
Sumber: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2:

  • 6-8 biji Kentang ( dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)
  • 1 sudu besar butter
  • 1/2 cawan susu cair - Q ganti dgn 1 sudu besar susu pekat + dgn air rebusan kentang 
  • sedikit daun bawang  (di potong2)
  • sedikit lada sulah dan garam

Cara membuatnnya:
  1. Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.
  2. Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
  3. Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan.